Двох українських пілотів тестують у США на симуляторах винищувачів - ЗМІ

Неділя, 5 березня 2023, 08:27

Двоє українських пілотів перебувають в Арізоні для проведення польотів на авіаційних тренажерах і оцінки їхніх спроможностей американськими військовими.

Про це, як пише "Європейська правда", заявили в суботу два американських чиновники на умовах анонімності, повідомило агентство Reuters.

За словами представника американського оборонного відомства, перебування пілотів у Арізоні є "ознайомчим заходом", який сприятиме діалогу між українським та американським персоналом, а також надасть можливість спостерігати за тим, як діють ВПС США.

Білий дім уточнив слова Байдена про "непотрібні" Україні F-16

"Цей захід дозволяє нам краще допомагати українським пілотам ставати більш ефективними пілотами і краще консультувати їх щодо того, як розвивати їхні власні можливості", - сказав представник оборонного відомства.

"Програма передбачає спостереження за тим, як українські пілоти планують і виконують свої місії на авіаційних тренажерах, щоб визначити, як ми можемо краще консультувати українські ВПС щодо того, як використовувати їхні можливості", - сказав представник адміністрації на умовах анонімності.

Інші союзники також проводили подібні заходи в минулому, сказав представник оборонного відомства. 

Представник оборонного відомства не уточнив, як довго українці перебувають у південно-західному штаті.

Чиновники зазначили, що немає ніяких новин щодо обіцянок надати Україні винищувачі F-16. "Йдеться про навчання на їхніх власних літаках, - сказав представник адміністрації, - а не про F-16".

У вівторок Колін Каль, заступник міністра оборони з питань політики, заявив членам Палати представників, що США не розпочинали жодних тренувань українців на F-16.

Винищувачі F-16 не є ключовою необхідністю для України - радник Байдена

За оцінкою Пентагону, сказав Каль, для найшвидшої поставки F-16 і одночасного навчання потрібно 18 місяців, "тому ви фактично не заощадите час, розпочавши навчання раніше".

Телеканал CNN повідомив із посиланням на три джерела, що США працюють з двома українськими пілотами, щоб визначити, скільки часу знадобиться, щоб навчити їх керувати винищувачами F-16.

Джерела телеканалу також повідомили, що потенційно додаткові українські пілоти можуть прибути до США вже цього місяця.

У лютому президент США Джо Байден сказав, що Україні "зараз не потрібні F-16", незважаючи на неодноразові публічні прохання українських офіційних осіб і посилення тиску з боку республіканців у Конгресі.

Комітет з питань збройних сил Палати представників Конгресу США визначив, що можливість відправки винищувачів F-16 в Україну "не є мудрим використанням ресурсів, необхідних для перемоги у війні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.