Президентка Грузії відреагувала на обіцянку партії влади відкликати закон про "іноагентів"

Четвер, 9 березня 2023, 20:01

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі привітала обіцянку правлячої партії "поховати" скандальний проєкт "Про прозорість іноземного впливу" та висловила захоплення громадянами, які об'єдналися для висловлення своєї позиції.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву вона опублікувала 9 березня.

"Це рішення прийняли, взявши до увагу реальну силу народу, яку продемонстрували на вулицях Тбілісі…  Якщо ми демократична держава, неможливо, щоби уряд і парламент не дослухалися до волі й голосу людей. А позиція народу була чітко продедмонстрована… Це також перша ознака деполяризації, оскільки усі об’єдналися довкола однієї мети, і цю єдність чітко продемонстрували", - заявила Саломе Зурабішвілі та додала, що пишається усіма, хто вийшов на вулиці висловити свою проєвропейську позицію. 

МВС Грузії заявляє, що відпустило майже всіх затриманих на протестах

Вона закликала "не боятися", попри недовіру до уряду, та пообіцяла ветувати будь-які проєкти, які за суттю суперечать європейському шляху Грузію. 

"Уряд не має вносити поляризацію у суспільство, яке знає, чого воно прагне, у якому напрямку рухається і як має рухатися. Я на вашому боці і залишатимусь на вашому боці", - підсумовує Саломе Зурабішвілі. 

Як відомо, у Грузії почався третій вечір масштабних демонстрацій проти скандального законопроєкту про "іноагентів"; тепер протестувальники додали вимогу відпустити усіх затриманих на акції. Головний протест проходить під парламентом у Тбілісі, також десятки людей зібралися у центрі Кутаїсі. 

Нагадаємо, після двох ночей протестів та насильницького розгону демонстрантів під грузинським парламентом, влада Грузії повідомила, що "відкликає" скандальний законопроєкт про "іноагентів"Тим часом в опозиції заявили, що збираються продовжувати протести, доки Грузія не візьме "гарантований прозахідний курс".

Низка експертів і фахівців зауважили, що просто "відкликати" схвалений у першому читанні проєкт процедурно неможливо – лише через відхилення під час голосування у другому читанні. У партії влади після цього пообіцяли, що у парламенті буде проведено відповідну процедуру.

Детально про те, як Грузія опинилась на порозі нової революції, дивіться у новому блозі ЄП: Важливе про причини та наслідки протестів у Тбілісі.

Читайте також: До біса дипломатію? Як має діяти Україна у відносинах з Грузією та її владою

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: