У Грузії починається третій вечір масових протестів: вимагають відпустити затриманих

фото
Четвер, 9 березня 2023, 18:09

На проспекті Руставелі у Тбілісі розпочався третій день масштабних демонстрацій проти скандального законопроєкту про "іноагентів"; тепер протестувальники додали вимогу відпустити усіх затриманих на акції. 

Про це повідомляє Interpressnews, пише "Європейська правда".

Офіційну частину акції почали з виконання гімну Грузії, України та Європейського Союзу.

 

Серед протестувальників багато опозиційних політиків, активістів і членів громадських організацій, студентів. У довколишніх кварталах багато правоохоронців.

Тепер, коли влада пообіцяла у другому читанні "поховати" скандальний проєкт про "іноагентів", що наслідує російські практики, ключова вимога акції - відпустити тих, кого затримали на протестах 7-8 березня. В МВС Грузії раніше заявляли про затримання за ці дні 133 осіб, скількох з них досі утримують під вартою – точно не відомо.

Менш чисельна акція проходить також у Кутаїсі, учасники влаштували "живий ланцюг". Люди вимагають від влади виконати обіцянку щодо відкликання законопроєкту, а також відпустити затриманих, висловлюються за збереження прозахідного курсу Грузії.  

 

Нагадаємо, після двох ночей протестів та насильницького розгону демонстрантів під грузинським парламентом, влада Грузії повідомила, що "відкликає" законопроєкт про "іноагентів".

Низка експертів і фахівців на це зауважили, що просто "відкликати" схвалений у першому читанні проєкт процедурно неможливо – лише через відхилення під час голосування у другому читанні.

У партії влади після цього пообіцяли, що у парламенті буде проведено відповідну процедуру.

Головний дипломат ЄС привітав ці наміри, зазначивши, що від Тбілісі чекатимуть конкретних кроків слідом за обіцянками. 

Тим часом в опозиції заявили, що збираються продовжувати протести і після обіцянок "поховати" скандальний проєкт - доки Грузія не візьме "гарантований прозахідний курс".

Детально про те, як Грузія опинилась на порозі нової революції, дивіться у новому блозі ЄП: Важливе про причини та наслідки протестів у Тбілісі.

Читайте також: До біса дипломатію? Як має діяти Україна у відносинах з Грузією та її владою

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.