Макрон пропонує профспілкам зустріч щодо суперечливої пенсійної реформи

П'ятниця, 14 квітня 2023, 17:45

Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю запропонував представникам профспілок і роботодавцям провести зустріч наступного тижня, аби обговорити пенсійну реформу, що викликала масові протести й неприйняття в суспільстві.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro, йдеться в заяві Єлисейського палацу.

Французький президент пропонує провести зустріч наступного вівторка, 18 квітня, незалежно від того, чи буде схвалена пенсійна реформа Конституційною радою, чи ні.

Популярність Ле Пен досягла найвищого рівня на тлі падіння рейтингу Макрона – опитування

"Це обов'язково стане початком циклу, який президент і уряд продовжать найближчими тижнями разом із соціальними партнерами. Двері Єлисейського палацу залишаться відкритими, без жодних передумов, для цього діалогу", – наголосили в Єлисейському палаці.

У п’ятницю ввечері конституційний суд Франції має опублікувати висновок щодо пенсійної реформи, яка передбачає поступове підвищення пенсійного віку із 62 до 64 років. У разі її схвалення влада Франції обіцяла одразу ж завершити ухвалення закону.

Водночас профспілки напередодні заявили, що мають намір продовжувати протести проти реформи Макрона навіть у разі її схвалення – зокрема, під час традиційних першотравневих демонстрацій.

Як відомо, протести проти підвищення пенсійного віку тривають вже кілька місяців. Приблизно три чверті французів вважають, що уряд має відкликати реформу, аби масштабні протести і страйки врешті припинилися. 

Втім, в уряді кажуть, що не змінюватиме проєкт пенсійної реформи, ухвалений через спеціальну процедуру в обхід парламенту.

Читайте детальніше на цю тему у статті: Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: