Через Brexit у Північній Ірландії позбавлені фінансування десятки громадських організацій

Неділя, 2 квітня 2023, 13:10

Благодійні організації та громадські групи по всій Північній Ірландії заявили, що можуть бути змушені згорнути або обмежити діяльність після припинення фінансування з Європейського Союзу в результаті Brexit.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в матеріалі BBC.

Фінансування громадським організаціям у Північній Ірландії здійснювалось через Європейський соціальний фонд – програму підтримки громадських ініціатив у сфері освіти, соціальних послуг і працевлаштування.

Данія поки не висилатиме британців, що не встигли оформити проживання в країні після Brexit

Сотні північноірландських організацій щороку отримували всього близько 40 мільйонів фунтів стерлінгів на рік для ведення діяльності, та з 31 березня це джерело фінансування більше не стало для них доступним.

Замість коштів Європейського соціального фонду уряд Великої Британії оголосив про створення Фонду спільного процвітання на 57 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку організацій, яким не вистачає фінансування.

Водночас це фінансування розраховане на два роки, тому деякі організації не отримають його в повному обсязі. Понад те, багатьом організаціям, які подали заявки на отримання коштів, було відмовлено. Через це у п'ятницю в Белфасті відбулася акція протесту співробітників і користувачів послуг, які постраждали від кризи фінансування

Британська розвідка підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії до високого

За даними Селін Макстравік, виконавчої директорки Північноірландської ради волонтерських дій, кошти Європейського соціального фонду забезпечували роботу 1700 працівників у 67 організаціях.

А керівниця Мережі тренінгів для жінок у Белфасті Патриція Льюслі-Муні додала, що частка фінансування послуг для жінок у Північній Ірландії фактично скоротилася з 8% до 3,7%.

Міністр із питань Північної Ірландії британського уряду Кріс Хітон-Харріс раніше стверджував, що кошти Фонду спільного процвітання будуть спрямовані на підтримку "життєво важливої роботи громадських і волонтерських організацій".

Нагадаємо, на початку березня 2023 року після кількох місяців переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з питання торгівлі через Північну Ірландію. Про суть нового північноірландського компромісу читайте у статті Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: