Британська розвідка підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії до високого

Вівторок, 28 березня 2023, 15:45

Розвідка Сполученого Королівства (MI5) підвищила рівень терористичної загрози для Північної Ірландії до "високого" - другого найсерйознішого у шкалі після "критичного".

Як повідомляє BBC, про це оголосив секретар з питань Північної Ірландії Кріс Хітон-Гарріс, пише "Європейська правда".

Підвищення рівня терористичної загрози для Північної Ірландії ґрунтується на останніх даних розвідки і збільшує рівень з помірного до високого, що означає значну ймовірність терористичних дій.

Варто зазначити, що це повертає оцінку загрози для регіону до того ж рівня, на якому вона була 12 років поспіль до 2022 року, коли її тимчасово понизили до "значної" - як на решті території Сполученого Королівства.

Хітон-Гарріс зазначив, що громадянам варто зберігати пильність і повідомляти про все підозріле правоохоронцям, але для тривоги підстав немає.

"За останні 25 років Північна Ірландія перетворилася на мирне суспільство. Белфастська угода (Угода Страсної п’ятниці) демонструє, як мирна демократична політика може змінити суспільство… Втім, невелика кількість людей все ще налаштована завдавати шкоди нашій спільноті через політично вмотивовані насильницькі дії", - зазначив він.

У лютому в Північній Ірландії стріляли у поліцейського, причетність до цього визнала організація Нова ІРА. За три місяці до того ймовірно члени Нової ІРА підірвали вибухівку на узбіччі дороги, коли там проїздила поліцейська машина. Організації Continuity IRA та Arm na Poblachta (ANP) також залишаються активними.

Нагадаємо, минулого тижня Британія і ЄС офіційно схвалили Віндзорську рамкову домовленість, покликану вирішити протиріччя в питанні торгівлі через Північну Ірландію після Brexit (детально про це - у статті Кінець "вічного Brexit").

Юніоністи Північної Ірландії заявляють, що не задоволені досягненим компромісом, що створює ризики продовження політичної кризи у регіоні та труднощів із практичним втіленням домовленості. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: