Посли ЄС схвалили новий санкційний режим за дестабілізацію Молдови

Середа, 26 квітня 2023, 11:34

У ЄС зробили ще один крок до введення санкцій проти осіб, причетних до дестабілізації ситуації в Молдові. 

Про це повідомив редактор "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк з питань Європи, пише "Європейська правда".

У середу посли ЄС дали "зелене світло" новому режиму санкцій ЄС, спрямованому проти осіб та організації, які намагаються дестабілізувати Молдову, повідомив Джозвяк у своєму Twitter. За його словами, імена підсанкційних осіб конкретизують пізніше.

Санкції передбачатимуть заборону в’їзду до ЄС та замороження активів.

За даними ЗМІ, у санкційному списку мають опинитись щонайменше двоє імен – Ілан Шор, засновник і донор однойменної проросійської партії, яка стоїть за антиурядовими протестами, та Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, якого звинувачували в тіньовому впливі на молдовську владу.

І Плахотнюк, і Шор, які нині мешкають за межами Молдови, перебувають у розшуку на батьківщині у так званій "справі мільярда" – викраденні одного мільярда доларів, або 10% молдовського ВВП, із банківської системи країни. На обох уже накладені санкції США.

Молдова раніше закликала Європейський Союз накласти санкції на політиків і олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну. Це відбулось на тлі розкритого плану Кремля з дестабілізації ситуації в країні, який передбачав контроль над політичною сферою, енергетичний шантаж, а також посилення напруженості у Придністров’ї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: