Молдова закликає ЄС запровадити санкції проти олігархів, які підтримують Росію

Понеділок, 20 лютого 2023, 14:50

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску в понеділок закликав Європейський Союз накласти санкції на олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну, на тлі звинувачень у тому, що Москва готує змову з метою повалення уряду.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AFP.

Попеску закликав ЄС внести "корумпованих політиків і олігархів, які разом з Росією намагаються дестабілізувати Молдову" до чорного списку, заморозити їхні активи і заборонити видачу віз.

Минулого року США і Британія запровадили санкції проти молдовських олігархів Ілана Шора і Володимира Плахотнюка, які втекли з країни у 2019 році за звинуваченнями в корупції.

Тиждень тому президентка Молдови звинуватила Росію у підготовці державного перевороту, під час якого "диверсанти" нападуть на державні установи.

"Це не перший раз, коли Молдова стикається з такою ситуацією за останній рік", - заявив Попеску в Брюсселі, де він брав участь у зустрічі з міністрами закордонних справ ЄС.

Молдова та Україна отримали статус кандидатів на вступ до ЄС у 2022 році, що стало початком тривалого і складного процесу, який зазвичай займає кілька років.

У понеділок Попеску заявив, що "ключовим пріоритетом для нас є забезпечення більшої безпеки нашого повітряного простору і нашого суспільства шляхом доступу до обладнання повітряного спостереження і засобів протиповітряної оборони".

Він закликав західні держави продовжувати надсилати зброю і підтримку, щоб допомогти українським силам боротися з російським вторгненням, оскільки "вони також захищають Молдову".

Минулого тижня міністерство закордонних справ Росії офіційно заперечило "план дестабілізації Молдови", заявивши, що це "абсолютно безпідставні" заяви.

Читайте також: Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.