ЄС підготував санкції проти причетних до проросійських протестів у Молдові – ЗМІ

Середа, 19 квітня 2023, 17:12

Європейська комісія в понеділок поширила серед держав-членів проєкт санкцій проти молдовських олігархів, які намагаються повалити прозахідний уряд у Кишиневі.

Про це, як пише "Європейська правда", в середу повідомив портал EUobserver, в розпорядженні якого опинився документ.

14-сторінковий проєкт санкцій передбачає заборону на в'їзд до ЄС і заморожування активів для "суб'єктів або органів", які "загрожують демократії, верховенству права, стабільності або безпеці в Республіці Молдова".

У нинішньому проєкті, зауважує EUobserver, поки не вказані конкретні імена людей, на які поширюватимуться санкції. Їх ЄС звинуватить у підриві виборчого процесу, підтримці насильницьких демонстрацій або інших актів насильства, а також серйозних фінансових порушеннях, що стосуються державних коштів і несанкціонованого вивезення капіталу.

Водночас, як пише EUobserver, у санкційному списку мають опинитись щонайменше двоє імен – Ілан Шор, засновник і донор однойменної проросійської партії, яка стоїть за антиурядовими протестами, та Влад Плахотнюк – молдовський олігарх, якого звинувачували в тіньовому впливі на молдовську владу.

ЄС наступного тижня затвердить режим санкцій за дестабілізацію Молдови – ЗМІ

І Плахотнюк, і Шор, які нині мешкають за межами Молдови, перебувають у розшуку на батьківщині у так званій справі мільярда – викраденні одного мільярда доларів, або 10% молдовського ВВП, із банківської системи країни. Зазначимо, що на обох уже накладені санкції США.

Дипломати ЄС очікують, що проєкт санкцій буде затверджений незабаром після зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі наступного тижня, а дещо пізніше туди внесуть конкретні імена.

Молдова раніше закликала Європейський Союз накласти санкції на політиків і олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну. Це відбулось на тлі розкритого плану Кремля з дестабілізації ситуації в країні, який передбачав контроль над політичною сферою, енергетичний шантаж, а також посилення напруженості у Придністров’ї.

Нагадаємо, нещодавно Молдова відмовилась впускати до себе очільника російської республіки Татарстан.

Більше читайте тут: Поле битви – Гагаузія. Історія про російський чартер до Молдови та боротьбу за гроші агресора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: