Австрія відхилила вимогу Румунії назвати терміни щодо приєднання до Шенгену

Четвер, 27 квітня 2023, 17:36

Австрія не може назвати точну дату, коли зніме вето на вступ Румунії до Шенгенської зони.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер під час зустрічі з румунським колегою Лучіаном Боде, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Під час зустрічі з Боде в Бухаресті в середу Карнер відхилив прохання Румунії, щоб Австрія назвала дату, коли вона зніме своє вето.

"Я кажу вам дуже відкрито: зі свого боку, я не можу назвати вам дату сьогодні. Перш за все, я хочу, щоб ми отримали результати, щоб ЄС був захищений у сфері зовнішніх кордонів", – сказав Карнер.

У грудні Австрія заблокувала приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, а канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що багато незареєстрованих мігрантів або шукачів притулку в'їжджають до Австрії через ці країни – крок, який піддався різкій критиці з боку інших країн ЄС.

Хоча Румунія прагне приєднатися до Шенгенської зони до кінця року, Карнер не представив жодних конкретних кроків, які країна повинна зробити для досягнення цієї мети, а також не назвав конкретних термінів, коли буде знята шенгенська блокада.

"Наразі ми ще дуже далекі від того, щоб система запрацювала", – сказав Карнер.

Це визнала і Німеччина, коли три тижні тому продовжила прикордонний контроль з Австрією, незважаючи на те, що Болгарія і Румунія продовжують процес приєднання до Шенгенської зони, додав Карнер.

"Система не працює, і наш двосторонній інтерес полягає в тому, щоб ця система почала працювати з функціональними зовнішніми кордонами", – додав міністр, маючи на увазі контроль на німецько-австрійському та франко-німецькому кордонах, незважаючи на перевірки, що проводяться на зовнішніх кордонах Румунії.

В кінці березня президент Румунії Клаус Йоганніс висловлював сподівання, що Європейський Союз зможе домовитись про початок вступу його країни до Шенгенської зони протягом цього року, хоча й підкреслив, що це рішення від неї не залежить.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: