Шольц сподівається на вступ Румунії до Шенгенської зони у 2023 році

Понеділок, 3 квітня 2023, 17:22

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з румунським президентом Клаусом Йоганнісом у понеділок заявив, що Румунія виконана всі вимоги для вступу до Шенгенської зони, й очікує на відповідне рішення протягом цього року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише ZDF.

Під час першого за перебування на посаді канцлера візиту до Румунії канцлер Шольц виступив за швидке приєднання країни до європейської Шенгенської зони без прикордонного контролю.

За його словами, мета полягає в тому, "щоб Румунія нарешті отримала повноправне членство в Шенгенській зоні вже цього року". "Румунія виконала всі умови для вступу до Шенгенської зони", – додав канцлер Німеччини.

Румунія сподівається почати вступ до Шенгенської зони протягом 2023 року

Своєю чергою Йоганніс також висловив упевненість, що вступ Румунії в Шенген може відбутися до кінця року. За його словами, з одного боку, Румунія готова до цього й давно виконала всі умови, а з іншого – такий крок уже не буде можливим у 2024 році через майбутні європейські вибори.

Наразі Шенгенська зона містить 22 країни ЄС, а також Норвегію, Ліхтенштейн, Ісландію та Швейцарію. Нові члени можуть бути прийняті до неї лише одноголосно міністрами країн Євросоюзу, а також після рішення Європарламенту.

Нагадаємо, у грудні 2022 року міністри внутрішніх справ країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди.

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

Ситуація навіть призвела до тимчасового пониження рівня дипломатичних відносин між Віднем і Бухарестом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: