У Швеції затримали п’ятьох підозрюваних у підготовці теракту

Вівторок, 4 квітня 2023, 12:05

Служба держбезпеки Швеції (Säpo) затримала п’ятьох осіб, яких підозрюють у підготовці теракту – ймовірно, у відповідь на публічне спалення Корану на акції протесту у Швеції.

Як повідомляє "Європейська правда", про це відомство заявило 4 квітня. 

У Säpo розповіли, що затриманням передувала тривала розвідувальна і розслідувальна робота. 

США заявили про ліквідацію одного з лідерів ІДІЛ, що планував теракти у Європі

Підозрюваних членів групи взяли під варту в рамках скоординованої операції рано-вранці 4 квітня у містах Ескільстуна, Лінчепінг та Стренгнес. Усі вони розташовані неподалік від Стокгольма. 

Паралельно із затриманнями здійснили серію обшуків. 

Слідчі вважають, що затримані мали плани щодо ісламістських терактів у Швеції, хоч і не дійшли висновку, що це могло статися найближчим часом.

"Служба безпеки часто має втручатися на ранніх стадіях, щоби відвернути загрозу… Ця справа – одна з декількох, над якими ми працюємо з моменту початку протестів з осудом Швеції у зв’язку з акцією зі спаленням Корану у січні, коли в низці країн пролунали заклики до атак проти Швеції", - прокоментувала Сусанна Трегорнінг, заступниця відділу контртерористичної роботи у Säpo.

Нагадаємо, згадану акцію у Стокгольмі провів дансько-шведський правий активіст Расмус Палудан, давно відомий антимусульманськими акціями зі спаленням Корану. Втім, останні акції привернули особливу увагу, оскільки ускладнили переговори між Туреччиною та Швецією і Фінляндією щодо їхнього вступу в НАТО.

Палудан пообіцяв "щоп’ятниці палити Коран" доти, доки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії і Швеції до НАТО. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після того заявив, що Швеція не може розраховувати на ратифікацію вступу в Альянс, доки таке вираження поглядів можливе. 

Після перших акцій у Стокгольмі, Копенгагені та у Гельсінкі, а згодом в Осло Палудану їх не дозволили. Повторну акцію зі спаленням Корану у Стокгольмі, яку планували нібито інші організатори, шведська поліція заборонила з міркувань безпеки. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: