США допускають угоду з Іраном: замороження ядерної програми в обмін на послаблення санкцій – ЗМІ

Вівторок, 4 квітня 2023, 13:38

Американські ЗМІ дізналися, що США нібито обговорюють із союзниками можливу угоду з Тегераном, яка передбачала би зняття деяких санкцій в обмін на замороження Іраном частини ядерної програми. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє видання Axios з посиланням на широке коло співрозмовників – посадовців з Ізраїлю, західних дипломатів та американських експертів.

Адміністрація Байдена останніми тижнями нібито почала обговорювати з європейськими союзниками та Ізраїлем ідею про тимчасову угоду з Іраном, що передбачала би послаблення санкцій в обмін на те, що Тегеран частково заморозить свою ядерну програму. 

Міжнародне агентство з атомної енергії у лютому повідомило, що Іран накопичив вже 87,5 кг урану, збагаченого до 60%. За словами фахівців, якщо довести його до 90%, цього вже вистачить для однієї ядерної боєголовки. 

США раніше не відкидали спроб все ж домовитися про повернення до угоди з Іраном від 2015 року, але підтримка Тегераном Росії у війні проти України та жорстоке придушення протестів ще більш ускладнили ситуацію. 

Зі свого боку Ізраїль нещодавно повідомив Вашингтону та кільком європейським союзникам, що він вкрай стурбований ядерною програмою Ірану і готовий завдати удару, якщо Тегеран підвищить рівень збагачення урану до понад 60%. 

З січня у Білому домі нібито обговорюють новий підхід у переговорах з Іраном і розповіли про свої ідеї Франції, Німеччині та Британії. 

Йдеться про те, щоби Іран зупинився на збагаченні до 60%, а союзники в обмін на це послабили деякі санкції, розповіли журналістам чотири обізнаних джерела.

За словами одного ізраїльського співрозмовника та одного західного дипломата, у Тегерані вже знають про ці переговори і поки не надсилали сигналів, що не погодяться на це. Від офіційних коментарів в МЗС Ірану відмовилися.

Підхід схожий на той, який нинішній радник з нацбезпеки Джейк Салліван і директор ЦРУ Білл Бернс застосували, коли працювали в адміністрації Барака Обами. Тоді у 2013 році з Іраном підписали Спільний план дій (JPOA), що передбачав короткострокове замороження частини ядерної програми Ірану в обмін на послаблення санкцій. Тимчасову угоду тривалістю 6 місяців кілька разів продовжили, доки врешті у 2015 році уклали повноцінну угоду. 

В останніх публічних коментарях на цю тему речник Ради нацбезпеки Білого дому зазначив, що Байден "рішуче налаштований гарантувати, що Іран ніколи не отримає ядерну зброю", та що США все ще вважають дипломатію найкращим інструментом у цій ситуації. Речник додав, що при цьому США "готуються до всіх варіантів".

Нагадаємо, розвідка Британії нещодавно повідомила, що Росія почала отримувати від Ірану регулярні поставки невеликої кількості "Шахедів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: