Грузія перебуває "на роздоріжжі" європейської інтеграції – доповідачі ПАРЄ

Вівторок, 4 квітня 2023, 17:51

Співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи з питань Грузії в понеділок висловили занепокоєння рухом країни до європейської інтеграції, закликавши до комплексних реформ і зміцнення верховенства права.

Про це йдеться у висновку співдоповідачів ПАРЄ щодо Грузії – Клода Керна та Едіт Естрели, який є в розпорядженні "Європейської правди".

Парламентарі здійснили візит до Грузії 27-29 березня 2023 року. Візит був зосереджений на останніх подіях, демократичних реформах, політичному середовищі, поляризації, судовій реформі, боротьбі з корупцією та проблемах з правами людини.

У Тбілісі визнали, що ЄС може не дати Грузії кандидатського статусу цього року

У заяві, оприлюдненій за результатами візиту, співдоповідачі ПАРЄ щодо Грузії підкреслили, що суспільство країни поділяє європейські прагнення та заслуговує на майбутнє в Європейському Союзі.

"Грузія перебуває на роздоріжжі. Ми закликаємо грузинську владу і всі політичні сили подолати крайню ворожнечу і поляризацію, відкинути вузькопартійні інтереси і спільно працювати з усіма зацікавленими сторонами над реалізацією 12 пріоритетних напрямків реформ, визначених Європейською комісією для того, щоб країна отримала статус кандидата на вступ до ЄС", – зазначили співдоповідачі.

Вони засудили останні напади на громадські організації та представників громадянського суспільства в Грузії, закликали до комплексної реформи судової системи, а також висловили занепокоєння щодо законопроєкту про "деолігархізацію", що отримав негативний висновок Венеційської комісії.

У ЄС думають рекомендувати cтатус кандидата для Грузії, якщо демократичний відкат зупиниться – ЗМІ

Окремо представники ПАРЄ висловили занепокоєння щодо стану здоров'я колишнього президента Міхеїла Саакашвілі, закликавши грузинську владу допустити до нього незалежних лікарів.

Грузія є однією з одинадцяти країн-членів Ради Європи, які перебувають під процедурою моніторингу Ради Європи на предмет дотримання демократичних стандартів та стандартів у галузі прав людини.

Нагадаємо, у червні 2022 року Україна та Молдова отримали статус кандидатів на вступ до ЄС. Грузія отримала визнання європейської перспективи та рекомендації Єврокомісії з 12 пунктів, які має виконати для того, щоби далі отримати кандидатський статус. Серед них - подолання поляризації у суспільстві, деолігархізація, реформа судової та виборчої системи.

Наприкінці 2022 року у владі Грузії заявляли, що вважають вже виконаними усі рекомендації Єврокомісії. Нещодавно влада Грузії спробувала схвалити скандальний законопроєкт про "іноагентів", але після масових протестів і жорсткої реакції західних партнерів його "поховали".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: