У ЄС думають рекомендувати cтатус кандидата для Грузії, якщо демократичний відкат зупиниться – ЗМІ

П'ятниця, 31 березня 2023, 18:27

У Європейській комісії нібито схиляються до того, щоби надати Грузії статус кандидата на вступ до ЄС – за умови, що за цей час влада країни не зробить нових кроків, що суперечать європейському курсу.

Про це з посиланням на джерела у Брюсселі повідомляє "Радіо Свобода", пише "Європейська правда". 

За їхніми словами, Єврокомісія думає надати Грузії статус країни-кандидата, як раніше Україні та Молдові, за умови, що Тбілісі у найближчі місяці не зробить чергових кроків, що віддаляють країну від членства у ЄС. 

Що стосується України та Молдови, то у жовтні після публікації доповідей про досягнутий прогрес нібито планують рекомендувати відкрити переговори про членство з обома країнами. 

За інформацією від журналіста "Радіо Свобода" Рікарда Джозвяка, у Брюсселі нібито поспішають через те, що у 2024 році відбуватимуться вибори до Європарламенту. 

Він також зауважив, що до жовтня 2023 року, коли Єврокомісія оприлюднить звіт про виконання Тбілісі 12 "кандидатських" вимог, ще залишається тривалий час, і навіть якщо ЄК видасть позитивну рекомендацію для Грузії, то фінальне рішення залишається за лідерами країн-членів і може бути прийняте орієнтовно у грудні. 

Нагадаємо, у червні 2022 року Україна та Молдова отримали статус кандидатів на вступ до ЄС. Грузія отримала визнання європейської перспективи та рекомендації Єврокомісії з 12 пунктів, які має виконати для того, щоби далі отримати кандидатський статус. Серед них - подолання поляризації у суспільстві, деолігархізація, реформа судової та виборчої системи.

Наприкінці 2022 року у владі Грузії заявляли, що вважають вже виконаними усі рекомендацїі Єврокомісії.

Нещодавно влада Грузії спробувала схвалити скандальний законопроєкт про "іноагентів", але після масових протестів і жорсткої реакції західних партнерів його "поховали". 

Читайте також: Чи вдалося Україні, Молдові та Грузії наблизитися до переговорів про вступ до ЄС?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: