Франція підвищить вік резервістів до 70 років – міністр оборони

Вівторок, 4 квітня 2023, 18:24

Міністр національної оборони Франції Себастьєн Лекорню оголосив, що максимальний вік резервістів буде підвищений до 70 років, що відбувається на тлі ухвалення суперечливої пенсійної реформи.

Про це, як пише "Європейська правда", Лекорню заявив в етері радіостанції RTL у вівторок.

"Ми збільшимо віковий ценз... Люди зможуть бути резервістами у французькій армії до 70 років, а для певних фахівців – до 72 років", – пояснив він.

Наразі у Франції граничний вік військовослужбовців резерву, готових до призову в разі потреби, становить від 60 до 65 років.

Прем'єрка Франції виключає поступки з пенсійною реформою, попри протести

Рішення підвищити вік резервістів пов’язане з намірами Франції посилити оборону країни – зокрема подвоїти кількість солдатів резерву із 40 до 80 тисяч, заявив міністр національної оборони країни.

У вівторок він також представив у парламенті новий оборонний бюджет Франції, згідно з яким військові витрати зростуть із 43,9 мільярда євро у 2023 році до 69 мільярдів євро до 2030-го.

Як відомо, президента Франції критикують через пенсійну реформу, яка передбачає підвищення мінімального пенсійного віку з 62 до 64 років. У березні французький уряд ухвалив відповідний законопроєкт через спецпроцедуру в обхід парламенту, що посилило протести проти неї.

За даними останніх опитувань, приблизно три чверті французів вважають, що уряд має відкликати непопулярну пенсійну реформу, аби масштабні протести і страйки врешті припинилися. 

Читайте детальніше на цю тему у статті: Франція у вогні: як Макрон пішов на вкрай непопулярну реформу і куди це заведе країну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: