Байден відвідає дві Ірландії у річницю ключової угоди про мир

Середа, 5 квітня 2023, 14:09

Президент США Джо Байден здійснить поїздку до Північної Ірландії, яка входить до складу Великої Британії, та Ірландії наступного тижня.

Про це оголосив Білий дім в середу, повідомляє "Європейська правда".

Зокрема, 11 квітня президент США відвідає Белфаст у Північній Ірландії, щоб відзначити 25-ту річницю Угоди Страсної п'ятниці, що припинила кровопролитний конфлікт у регіоні.

Через Brexit у Північній Ірландії позбавлені фінансування десятки громадських організацій

Потім Байден вирушить до Ірландії, де обговорить "тісну співпрацю з усього спектру спільних глобальних викликів", йдеться в повідомленні Білого дому.

"Він також проведе різні заходи, в тому числі в Дубліні, графстві Лут і графстві Мейо, де виступить з промовою, щоб відзначити глибокі історичні зв'язки, які пов'язують наші країни і народи", - йдеться в заяві Білого дому.

На початку березня Байден заявив, що має намір відвідати Північну Ірландію, щоб відзначити майбутню річницю Угоди Страсної п'ятниці, яку США допомогли укласти чверть століття тому, щоб покласти край десятиліттям міжконфесійного насильства.

Президентський візит до Північної Ірландії є предметом спекуляцій. Останнім президентом США, який відвідав Белфаст, був Барак Обама у 2013 році.

Нагадаємо, нещодавно Британія та ЄС досягли північноірландського компромісу щодо торгівлі після Brexit. Деталі читайте у статті: Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: