Україна пропонує країнам ЄС свої сховища для зберігання газу наступної зими

Середа, 5 квітня 2023, 18:24

Компанія "Нафтогаз" готова запропонувати Європі об'єми у газових сховищах, достатні для зберігання 10 мільярдів кубометрів природного газу.

Про це заявив голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов в інтерв'ю Euractiv, пише "Європейська правда".

Чернишов перебував у Брюсселі у складі української делегації, яка відвідала Європейську комісію, а також представників газової промисловості, і заявив про можливість надання ЄС необхідного обсягу у сховищах.

У Брюсселі посадовці України та ЄС підбили підсумки зимового опалювального сезону 2022-23 років - першого без повного постачання російського газу - та розпочали підготовку до наступної зими.

В рамках переговорів Київ заявив, що може надати свої газосховища в розпорядження Європи до початку наступного опалювального сезону.

"Ми хочемо запропонувати наші сховища європейцям. Зараз ми можемо забезпечити зберігання до 10 млрд кубометрів", - заявив Чернишов, зазначивши, що це "зробить Україну енергетичним резервом для ЄС".

Минулого року ЄС прийняв регламент, згідно з яким газові сховища повинні бути заповнені на 80% до 1 листопада 2022 року і на 90% до тієї ж дати в наступні роки.

Регламент був прийнятий у червні, після того, як Москва перекрила постачання газу до Європи у відповідь на економічні санкції, запроваджені проти Росії після її вторгнення в Україну.

"Україна має найбільші в Європі потужності для зберігання газу, які складають 31 мільярд кубометрів", - сказав Чернишов, додавши, що цього більш ніж достатньо для внутрішніх потреб України.

"Я можу гарантувати, що зможу здати в оренду ці порожні місця європейським країнам, які можуть зберігати газ в Україні. І коли він їм знадобиться, вони зможуть повернути його назад до Європи", - додав він.

Нагадаємо, міністр економіки Словаччини заявив, що навіть за умови зупинки імпорту російського газу до Європи країна зможе пережити наступну зиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: