Голова МЗС Латвії братиме участь у виборах президента

Четвер, 11 травня 2023, 17:09

Провідна партія коаліції Латвії "Нова єдність" у четвер висунула міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса кандидатом у президенти на виборах, що відбудуться наприкінці травня в Сеймі.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi, на пресконференції заявив лідер "Нової єдності", латвійський прем'єр-міністр Кріш’яніс Каріньш.

За словами Каріньша, на посаді голови МЗС Рінкевичс допоміг зміцнити позиції Латвії не тільки у сфері військової безпеки, а й у відносинах із партнерами, а з урахуванням досвіду дипломатичної роботи знає "гравців із інших країн".

"У Едгарса, мабуть, найглибший досвід, компетенція і готовність до цієї (президентської. – Ред.) посади. Едгарс Рінкевичс абсолютно передбачуваний… Він не невідомий кандидат… Він давно пройшов випробування владою", – підкреслив прем'єр-міністр Латвії.

Сам голова МЗС під час пресконференції подякував за надану довіру й розповів, що головним пріоритетом у разі обрання на посаду президента для нього будуть внутрішня й зовнішня безпека в контексті війни в Україні та мінливої міжнародної обстановки.

"Нова єдність" заявила, що відтепер починає консультації з іншими партіями про підтримку обрання Рінкевичса президентом Латвії.

Окрім голови МЗС, у виборах латвійського президента, як відомо, беруть участь Улдіс Піленс, якого підтримує коаліційна партія "Об’єднаний список", та Еліна Пінто, яку висунули соціал-демократи. А от чинний голова держави Егілс Левітс від участі у виборах відмовився.

Президента Латвії обирають у Сеймі. Висування кандидатів на посаду президента розпочалося 9 травня і завершиться у вихідні. Вибори президента відбудуться в Сеймі в останній день травня.

Нового главу держави можуть обрати з першої спроби, якщо за нього проголосує більшість – від 51 депутатів зі 100. Раунди голосування з тими ж або іншими кандидатами проводять доти, доки президента не оберуть.

Про результати парламентських виборів у Латвії "ЄвроПравда" розповідала у статті "Програш росіян та нова коаліція".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: