Голова Центробанку Словаччини постане перед судом за хабарництво

Понеділок, 22 травня 2023, 10:11

Голова Національного банку Словаччини Петер Кажимір у липні постане перед судом за звинуваченням у хабарництві після того, як Конституційний суд відхилив його скаргу щодо швидкості судового процесу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Кажимір був визнаний винним у хабарництві за дії, вчинені під час перебування на посаді міністра фінансів в уряді Роберта Фіцо (Smer-SD) у 2018 році, і засуджений до штрафу в розмірі 100 тисяч євро або тюремного ув'язнення, якщо він не зможе його сплатити.

Коли Кажимір і прокуратура подали апеляцію, яка викликала бурхливі суперечки, його викликали до суду в липні після того, як Конституційний суд відхилив його апеляцію на обвинувальний вирок.

Після оскарження рішення суду першої інстанції Кажимір намагався домогтися закриття справи генеральним прокурором Марошем Жилінкою, який міг би скасувати звинувачення за суперечливою статтею 363 Кримінального кодексу Словаччини – що Жилінка і зробив, коли Спеціальна прокуратура вперше висунула звинувачення Кажиміру минулого року. Однак за кілька місяців прокуратура висунула йому нові звинувачення.

За словами судді, прокуратура вважає, що Кажимір відігравав роль посередника у передачі 48 тисяч євро колишньому голові податкової інспекції Франтішеку Імрече, коли той був міністром фінансів в уряді Фіцо. Імрече був звинувачений у корупції у 2020 році і співпрацює з поліцією.

"Звинувачення в тому, що я нібито дав хабар високопоставленому чиновнику фінансової адміністрації, є абсолютною брехнею", – наполягав Кажимір і відмовився піти у відставку після рішення суду.

Оскільки він був засуджений суддею Спеціалізованого кримінального суду на підставі судового наказу у 2018 році, винуватість Кажиміра була визначена лише на підставі поданих матеріалів справи та доказів, які з них випливають.

Нагадаємо, словацький бізнесмен Маріан Кочнер був вдруге виправданий за звинуваченням у замовленні вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка п'ять років тому. Після вбивства у Словаччині відбулися масові протести, які призвели до повалення уряду Роберта Фіцо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: