Голову центробанку Словаччини оштрафували на 100 тисяч євро за корупцію, йому загрожує суд

Четвер, 13 квітня 2023, 18:35

Керівника центрального банку Словаччини у четвер оштрафували на 100 тисяч євро за корупцію, тепер йому загрожує судовий процес.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

Спеціальний кримінальний суд Словаччини засудив голову Національного банку Словаччини Петера Казимира на два роки позбавлення волі умовно, повідомила прессекретарка суду Катаріна Кудякова. Якщо Казимир не сплатить штраф, то повинен буде відсидіти у в’язниці.

У Словаччині опозиція подала скаргу на міністрів уряду через передачу Україні МіГ-29

Вирок винесли без судового розгляду, і незабаром після цього державна прокуратура подала апеляцію, відправивши справу назад до суду. Казимир також може подати апеляцію.

Казимира звинувачують у передачі хабаря у розмірі 48 тисяч євро голові податкової служби Словаччини у зв'язку з податковим розслідуванням діяльності приватних компаній. Подробиці справи не повідомляють, оскільки судового розгляду не було.

Казимир раніше заперечував будь-які правопорушення зі свого боку.

Президентка Зузана Чапутова заявила, що Казимиру слід подумати про відставку. Прем'єр-міністр Едуард Гегер назвав неприйнятним, щоб Казимир і надалі очолював центральний банк.

Проросійська партія експрем’єра Словаччини вперше за понад два роки лідирує в опитуваннях

Словаччина є однією з 20 країн, що використовують євро, і Казимир є членом ради керуючих Європейським центральним банком, його головного керівного органу.

Справа стосується того періоду, коли Казимир обіймав посаду міністра фінансів з 2012 по 2019 рік у лівому уряді популістського прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Він був членом партії Фіцо Smer, перш ніж обійняти посаду в центральному банку.

Smer програла парламентські вибори 2020 року і на зміну їй прийшов коаліційний уряд, партії якого просували антикорупційну кампанію.

Новий уряд зробив боротьбу з корупцією одним із пріоритетів своєї політики. З моменту приходу до влади кілька топ-посадовців, поліцейських, суддів, прокурорів, політиків та бізнесменів звинуватили в корупції та інших злочинах.

Словаччини чекають дострокові вибори у вересні після того, як уряд не зміг вистояти під час парламентського голосування про недовіру в грудні. 

Фіцо, який, на відміну від нинішнього уряду, виступає проти військової допомоги Україні, має шанси перемогти на позачергових виборах.

Читайте також про те, що допоможе Словаччині уникнути реваншу антизахідних сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: