Словацький суд виправдав олігарха у резонансній справі про вбивство журналіста

П'ятниця, 19 травня 2023, 19:06

Словацький бізнесмен Маріан Кочнер був вдруге виправданий за звинуваченням у замовленні вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка п'ять років тому, незважаючи на те, що його помічницю засудили до 25 років позбавлення волі за організацію вбивства.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

Вирок, оголошений у п'ятницю в Спеціалізованому кримінальному суді в місті Пезінок, сколихнув Словаччину так само, як і стрілянина 2018 року.

Докази того, що Кочнер наказав застрелити Куцяка у 2018 році через його роботу з викриття корупційних схем, видавалися залізними. Після несподіваного виправдання у червні 2021 року на процесуальних підставах Верховний суд призначив повторний розгляд справи.

Однак не було доведено, що Кочнер скоїв злочин, постановив суд, який був створений після вбивства для розгляду справ, пов'язаних з політикою та мафією. З олігарха також зняли звинувачення у замовленні вбивства трьох прокурорів у 2017-18 роках. Однак він не вийшов на волю, оскільки вже відбуває 19-річний термін ув'язнення за шахрайство на 69 мільйонів євро.

Однак його помічницю Алену Жужову визнали винною в організації вбивства Куцяка, а також у плануванні замахів на двох прокурорів. Вона вже відбувала 21-річний термін за організацію вбивства регіонального чиновника в 2010 році на замовлення політичного конкурента, але отримала ще один вирок – 25 років ув'язнення.

Всі сторони мають можливість оскаржити вироки.

27-річного журналіста Яна Куцяка з нареченою застрелили в їхньому будинку в місті Велька Мача, на схід від Братислави, 21 лютого 2018 року.

Вважається, що Кочнер замовив вбивство для помсти за те, що журналіст вказав на його масштабний економічний злочин, що також могло перешкодити Кочнеру зайнятися політикою. Куцяк також розслідував можливу корупцію уряду.

Вбивства викликали великі вуличні протести та політичну кризу, яка призвела до краху уряду Роберта Фіцо. 

У вересні 2020 року Спеціалізований кримінальний суд виправдав Кочнера і Жужову у цій справі, вирішивши, що їхню причетність до вбивства не доведено.

Кочнер був засуджений тільки до грошового штрафу в розмірі 5000 євро за незаконне зберігання зброї. Жужову повністю виправдали.

Однак у 2021 році Верховний Суд скасував виправдальний вирок щодо Кочнера і Жужової.

Нагадаємо, у лютому 2020 року Кочнера також визнали винним у справі про фальшування фінансових документів і засудили на 19 років. Він оскаржив це рішення, але програв апеляцію.

Читайте також: Суміш влади, мафії та грошей ЄС: як вбивство журналіста збурило Словаччину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: