Посаду генсека НАТО можуть запропонувати прем'єру Іспанії – ЗМІ

Середа, 31 травня 2023, 17:01

Прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса розглядають як можливого наступника чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга, який залишить посаду у вересні.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на 20 Minutos.

За даними ЗМІ, в НАТО хочуть дочекатися результатів дострокових виборів в Іспанії, які відбудуться 23 липня, щоб визначитися із кандидатурою на заміну Столтенбергу.

Очікувалось, що наступника Столтенберга оголосять на саміті у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, але тепер процес можуть відкласти до кінця літа.

Як зазначає видання, це дасть змогу дізнатися, чи буде готовий Санчес стати генсеком НАТО, або ж він збереже посаду прем’єр-міністра Іспанії за підсумками парламентських виборів в країні.

Як відомо, чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг, який на цій посаді з 1 жовтня 2014 року, мав скласти повноваження ще у минулому році і планував очолити центральний банк у рідній Норвегії, але у зв’язку з нападом Росії на Україну термін його повноважень вирішили продовжити до 30 вересня 2023 року. 

За даними ЗМІ, між країнами немає консенсусу щодо кандидатури наступника Столтенберга.

Ймовірними кандидатами на наступного генерального секретаря НАТО називають прем’єрок Литви та Естонії, міністрів оборони Нідерландів та Британії, експрем’єра Італії, президента Румунії, або, не виключено, представника Канади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: