ЗМІ дізналися, кого можуть пропонувати на посаду генсека НАТО, якщо Столтенберг піде у відставку

Вівторок, 14 лютого 2023, 14:43

Ймовірними кандидатами на наступного генерального секретаря НАТО називають прем’єрок Литви та Естонії, міністрів оборони Нідерландів та Британії, експрем’єра Італії, президента Румунії, або, не виключено, представника Канади.

Як повідомляє "Європейська правда", про це розповідає у своєму матеріалі Euractiv.

Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг, який на цій посаді з 1 жовтня 2014 року, мав скласти повноваження ще у минулому році і планував очолити центральний банк у рідній Норвегії, але у зв’язку з нападом Росії на Україну термін його повноважень вирішили продовжити до 30 вересня 2023 року. 

Зараз більшість союзників також вважають за краще не змінювати очільника Альянсу і неофіційно нібито домовилися про продовження повноважень Столтенберга до квітня 2024 року. Втім, сам Єнс Столтенберг хотів би залишити посаду восени цього року.

За словами співрозмовників видання у Брюсселі, між країнами немає консенсусу з приводу іншої кандидатури.  

Оглядачі раніше висловлювали припущення, що Альянсу напевно час обрати генеральним секретарем представника Східної Європи і жінку, оскільки попередні каденції НАТО очолювали представники іншого краю континенту - Британії, Нідерландів, Данії, Норвегії. Окрім того, це відображало би зміщення стратегічного фокусу НАТО на схід - у зв’язку з російською загрозою.

Можливими кандидатурами у цьому контексті називають прем’єрку Литви Інгріду Шимоніте, або прем’єрку Естонії Каю Каллас. Водночас є думка, що призначення когось із них виглядало би як курс на ще більшу конфронтацію з Росією.  

Можливо пропонуватимуть також кандидатуру міністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен.

Менш ймовірною називають кандидатуру міністра оборони Бена Воллеса - через те, що Британія за історію Альянсу вже тричі мала свого представника на цій посаді, а також через те, що вважає себе "містком" між Європою і США. А серед членів ЄС можуть бути заперечення щодо генсека-британця через неприємний осад, що залишився після Brexit. 

Від країн південного флангу НАТО потенційними кандидатами можуть бути експрем’єр Італії Маріо Драгі або президент Румунії Клаус Йоганніс.

Дехто припускає, що НАТО вперше може обрати генсеком представника Канади - наприклад віцепрем’єрку Христю Фріланд.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: