Членів екстремістського руху Proud Boys визнали винними у справі про штурм Капітолія

Четвер, 4 травня 2023, 20:22

Суд присяжних у четвер визнав винними лідера руху на підтримку вищості білої раси Proud Boys Енріке Тарріо та трьох учасників цього руху у справі про штурм Капітолія в січні 2021 року.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на USA Today.

10 років в'язниці: у США винесли найсуворіший вирок за участь у штурмі Капітолія

Присяжні окружного суду визнали Тарріо, а також трьох членів руху Proud Boys – Ітана Нордіна, Джозефа Біггса й Закарі Рела – винними у змові з метою підбурювання до повстання та ще кількома звинуваченнями, які стосуються подій січня 2021-го.

Щодо ще одного підсудного – Домініка Пеццоли, відомого тим, що під час штурму Капітолія він розбив вікно поліцейським щитом – присяжні не дійшли згоди, тому його винним не визнали.

Енріке Тарріо присяжні визнали лідером змови з метою підбурювання до повстання попри те, що його арештували ще 4 січня 2021 року за іншим звинуваченням і фізично на момент штурму Капітолія він перебував у Маямі.

Мін’юст США вперше дозволив притягти Трампа до відповідальності у справі про штурм Капітолія

Адвокати Тарріо стверджували, що Proud Boys насправді не винні в подіях січня 2021-го, а справжнім винуватцем є колишній президент Дональд Трамп, який підбурив натовп своїх прихильників штурмувати Капітолій.

Рішення присяжних ще не означає засудження, але лише за звинуваченням у змові з метою заколоту лідеру Proud Boys і трьом членам руху загрожує до 20 років ув’язнення. Суд присяжних тривав понад три місяці.

Як відомо, 6 січня тисячі прихильників Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолія, де в цей час затверджували результати виборів президента США. Як наслідок, загинули п'ятеро людей включно з поліцейським, а проти сотень були порушені кримінальні справи.

Суди вже винесли вироки щодо близько 250 учасників штурму. У грудні 2022 року спеціальний комітет Палати представників закликав Міністерство юстиції висунути звинувачення й проти самого Трампа.

Читайте також: Конгрес проти Трампа: що загрожує експрезиденту США за роль у штурмі Капітолія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: