Прем’єрка Литви про оборонні плани країн Балтії і Польщі: Солідні, але важливе втілення

П'ятниця, 5 травня 2023, 20:16

Литовська прем'єр-міністерка Інгріда Шімоніте заявила, що нові оборонні плани країн Балтії та Польщі солідні, але наголосила, що не менш важливою буде їхня практична реалізація.

Як повідомляє "Європейська правда", главу литовського уряду цитує видання Delfi.

"В обговоренні оборонних планів є кілька аспектів. По-перше, саме бачення виглядає серйозним і солідним. Але по-друге – це практичні аспекти реалізації, тут у нас ще кілька кроків", – сказала прем'єрка Литви.

За її словами, саме практична реалізація оборонних планів визначить, "чи маємо ми не тільки серйозний і відповідальний документ, а й солідне підкріплення цього документа в його практичних аспектах".

Те, що ми бачимо і знаємо зараз, виглядає солідно для цього етапу, але менш приємні речі ховаються в деталях. Ми маємо дочекатися всіх деталей", – сказала Шимоніте.

Ані кроку назад: як НАТО змінює принцип захисту своїх членів

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після зустрічі з Шимоніте також сказав, що коли йдеться про оборонні плани, "дуже легко щось записати, але набагато складніше це реалізувати".

Прем'єр-міністр висловила сподівання, що колеги-політики в країнах НАТО розуміють важливість безпеки країн Балтії, і що слова про оборону кожного сантиметра Альянсу підкріплені практично.

Деякий час тому Альянс підготував нові регіональні плани оборони, що охоплюють країни Балтії та Польщу, і ознайомив з ними представників держав НАТО.

Ці плани, по суті, передбачають оборону з перших днів потенційного конфлікту, що відображає мінливу стратегію НАТО. 

У минулому підхід Альянсу полягав у тому, що в разі вторгнення Росії держави-члени мали протриматись доти, доки сили союзників, переважно США, не прибудуть їм на допомогу і не завдадуть удару у відповідь, щоб відтіснити росіян.

Тепер, за даними ЗМІ, НАТО більше не допускає тимчасової окупації своєї території в разі нападу РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: