Прем’єрка Естонії вважає недостатніми чинні плани НАТО із захисту держав Балтії

Четвер, 23 червня 2022, 08:53

Прем’єрка Естонії Кая Каллас розкритикувала як недостатні чинні плани НАТО щодо захисту держав Балтії у разі потенційного нападу Росії.

Як пише "Європейська правда", її слова в інтерв’ю Financial Times наводить ERR.

Кая Каллас зазначила, що, в умовах чинних планів, держави Балтії могли би опинитися в окупації на близько 180 днів, і події понад 100 днів війни РФ проти України дозволяють спрогнозувати, що це могло би означати.

"Якщо порівняти розмір України і балтійських держав, для нас це означало би тотальне руйнування наших країн і культури. Хто був у Таллінні і бачив наше Старе місто - вся ця столітня історія була би стерта з мапи, разом з нашим народом", - зазначила вона, пригадавши дії російських підрозділів у Бучі.

Прем’єрка додала, що спілкувалася з солдатами союзницьких сил, які розміщені в Естонії, і що вони не в захваті від того, що за чинними планами скоріш за все загинуть у спробах стримати наступ російської армії. 

Кая Каллас наполягає, що для адекватної готовності контингент НАТО у кожній з балтійських держав має налічувати 20-25 тисяч союзницьких сил, хоч і не обов’язково на постійній основі. 

За її словами, найважливіше подбати, щоб Естонія була спроможна від початку тримати оборону. "Головне, щоб ці плани працювали і щоб ми могли захищати себе з першого ж дня", - додала прем’єрка. 

Питання посилення захисту держав Балтії буде одним з питань обговорення на саміті НАТО 29-30 червня у Мадриді.

Нагадаємо, напередодні міністр оборони Естонії заявив, що бачить навіть позитив у перехопленій інформації про те, що РФ моделювала на навчаннях ракетні удари по Естонії, оскільки це допоможе естонцям переконати союзників у тому, що загроза цілком реальна. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.