Блінкен заперечив чутки про наближення США та Ірану до угоди щодо ядерної програми Тегерану

Субота, 17 червня 2023, 12:33

Державний секретар США Ентоні Блінкен спростував чутки про те, що Вашингтон і Тегеран наблизилися до домовленості щодо обмеження ядерної програми Ірану та звільнення затриманих в Ірані американських громадян.

Про це повідомляє "Голос Америки", пише "Європейська правда". 

Коментуючи ці повідомлення у ЗМІ, Блінкен сказав, що вони не відповідають дійсності. 

"Що стосується Ірану, деякі з повідомлень, які ми бачили про домовленість щодо ядерного питання чи щодо затриманих, просто неточні і неправдиві", – прокоментував держсекретар США.

Тегеран у понеділок цього тижня заявив, що веде непрямі перемовини із США щодо ядерної програми, санкцій і затриманих за посередництва Оману. Після того з’явилися повідомлення у ЗМІ про те, що Вашингтон і Тегеран ймовірно наблизилися до домовленості.

Речник МЗС Ірану Нассер Канані сказав, що про обмін затриманими можуть домовитися найближчим часом, якщо Вашингтон "продемонструє такий самий серйозний підхід", як і Тегеран.

В Ірані за гратами перебувають щонайменш троє громадян США родом з Ірану, включно з бізнесменом Сіамаком Намазі, якого затримали восени 2015 року і засудили до 10 років ув’язнення нібито за шпигунтсво. 

Вже два роки за каденції Байдена країнам не вдавалося "оживити" угоду з Іраном, за якою західні санкції послаблювалися в обмін на обмеження ядерної програми. 

США за президентства Дональда Трампа в односторонньому порядку вийшли з угоди у 2018 році і Тегеран після того активізував ядерну програму. 

Ентоні Блінкен нещодавно заявив, що США "не відкидають жодних варіантів", щоб гарантувати, що Іран ніколи не отримає ядерну зброю. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: