Глава МВС Словаччини пішов у відставку через конфлікт із керівництвом поліції

Середа, 19 липня 2023, 16:40

Міністр внутрішніх справ Словаччини Іван Шимко подав у відставку після двох місяців перебування на посаді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aktuality.

Словацький прем'єр-міністр Людовіт Одор заявив, що обговорив відставку глави МВС із з президенткою  Зузаною Чапутовою. Вона доручила Одору очолити Міністерство внутрішніх справ.

"Каменем спотикання є те, що довіра між міністром внутрішніх справ Іваном Шимком і вищим керівництвом поліції за останні тижні була настільки підірвана, що її не вдалося відновити, незважаючи на всі зусилля президента і мене", – пояснив Одор.

Про конфлікт з керівництвом поліції стало відомо після того, як Шимко публічно розкритикував його: "Ні, друзі мої, тут немає місця розв'язаним рукам для людей зі зброєю і наручниками! Вони повинні бути під контролем політиків".

Як зазначає видання, суперечка стосувалася й інших розбіжностей між керівництвом МВС і поліції – наприклад, чи втручався міністр у конкретні кримінальні справи або в кадрову політику правоохоронних органів.

Водночас прем'єр Одор спростував, що глава МВС намагався впливати на розслідування.

Видання повідомляє, що через конфлікт із главою МВС начальник поліції Штефан Гамран був готовий піти з посади разом з десятьма іншими високопосадовцями.

Іван Шимко є членом уряду, який не отримав довіри парламенту і здійснює свої повноваження лише за дорученням президентки.

Президентка Чапутова сьогодні пообіді відкликала його мандат на роботу в уряді.

Чапутова, коментуючи відставку Шимка, заявила, що він не зміг заспокоїти ситуацію в Міністерстві внутрішніх справ.

"Вся ця ситуація призвела до того, що за останні тижні відбулося фундаментальне поглиблення взаємної недовіри між керівництвом поліції і міністром внутрішніх справ", – підкреслила вона.

Водночас, за її словами, Шимко зробив "багато корисного за два місяці перебування на посаді, особливо з точки зору управління міграцією, з якою зараз стикається Словаччина і сусідні країни".

Як повідомлялося, президентка Словаччини Зузана Чапутова стурбована тим, що після майбутніх парламентських виборів зовнішньополітична позиція країни може стати схожою на позицію угорського прем’єра Віктора Орбана.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: