Президентка Словаччини побоюється розвороту щодо підтримки України після виборів

Субота, 3 червня 2023, 08:33

Президентка Словаччини Зузана Чапутова стурбована тим, що після майбутніх парламентських виборів зовнішньополітична позиція країни може стати схожою на позицію угорського прем’єра Віктора Орбана.

Про це вона сказала у коментарі Politico, пише "Європейська правда". 

Чапутова зазначила, що стурбована поширенням дезінформації у Словаччині, а у разі перемоги популістських партій на майбутніх виборах зовнішньополітична лінія країни може стати схожою на ту, якої дотримується прем’єр Угорщини Віктор Орбан і підтримка України послабиться. 

За її словами, країна проходить дуже складний період. "Я бачу не лише поляризованість, а й фрагментованість нашого суспільства", – зазначила Зузана Чапутова.

Зараз в опитуваннях лідирує популістська партія Smer-SD, очолювана колишнім суперечливим прем’єром Робертом Фіцо. Він виступає за припинення військової підтримки України.

Соцопитування свідчать, що у Словаччині наративи російської пропаганди здобули значну підтримку. Так, за останнім опитуванням GLOBSEC, у Словаччині лише 40% респондентів вважають Росію головним винуватцем війни в Україні, тоді як у Польщі це 85%. 

Близько половини опитаних вважають США безпековою загрозою для Словаччини і 66% – що Штати "втягують Словаччину у війну з Росією, тому що виграють від цього". 

Чапутова зазначила, що Словаччина – під хвилею російської кампанії дезінформації, і "деякі політичні лідери, включно з депутатами, поширюють цей тип прямо у парламентській залі та через медіа".

На її думку, російські наративи успішно здобувають підтримку в країні через низку факторів — і "позитивне ставлення то спільних слов’янських коренів", і специфіку сприйняття минулого, і дезінформаційні кампанії, і можливі недоліки у комунікації більш проєвропейських лідерів, і труднощі останніх років – пандемія коронавірусу, економічні проблеми, зростання цін на енергоносії.

Чинна влада, нагадаємо, активно допомагала Україні. Зокрема, Словаччина першою передала Україні систему ППО С-300, а навесні 2023 року, майже синхронно з Польщею, передала 13 радянських винищувачів МіГ-29.  

Нагадаємо, колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що словацькі спецслужби викрили спробу Росії сфальсифікувати майбутні парламентські вибори на користь партії Smer-SD. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: