Латвія опублікувала список компаній, що експортують до РФ

Четвер, 17 серпня 2023, 16:26

Центральне статистичне бюро Латвії оприлюднило список компаній, які продовжують торгувати з Росією та Білоруссю на тлі війни РФ проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє телерадіокомпанія LSM.

Зазначають, що міністр економіки Ілзе Індріксоне дала вказівку бюро опублікувати цей список, хоча раніше міністерство чинило спротив його оприлюдненню, посилаючись на комерційну таємницю.

За словами міністерки, присутність у списку не означає, що компанія порушує закон або санкції ЄС. У списку наведені лише назви компаній і не вказані обсяги або тип експортованих товарів.

Згідно зі списком, який будуть оновлювати щомісяця, понад 800 латвійських компаній експортували до РФ 2022 року і близько 300 – цього року до червня. Це менше, ніж 1 095 компаній, які торгували з Росією у 2019 році.

Минулого року компаній, які експортували до Білорусі, було майже 400, тоді як цього року їх близько 170.

За інформацією LSM, частіше за все з Латвії до Росії експортували продукти харчування та алкоголь, рідше – хімікати та лікарські препарати, машини та електрообладнання, а також текстильні вироби.

Раніше розслідування російського недержавного проєкту "Верстка" стверджувало, що до РФ і далі продовжують потрапляти практично усі підсанкційні товари на сотні мільярдів доларів. 

Нагадаємо, пакет санкцій ЄС у липні був спрямований на закриття лазівок у вже запроваджених санкціях проти РФ і боротьби з їхнім обходом через треті країни. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: