Комітет парламенту Британії назвав Тайвань незалежною країною

Середа, 30 серпня 2023, 17:18

Комітет британської Палати громад у закордонних справах уперше визнав Тайвань незалежною державою, що збіглося з візитом голови МЗС Британії Джеймса Клеверлі до Китаю.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У доповіді під назвою "Схилені горизонти: інтегрований огляд та Індо-Тихоокеанський регіон" Тайвань згадується в розділі "країни".

"Тайвань уже є незалежною країною під назвою Китайська Республіка. Тайвань має всі ознаки державності, зокрема постійне населення, визначену територію, уряд і здатність вступати у відносини з іншими державами", – йдеться в документі.

Там вказується, що Тайваню не вистачає лише "більшого міжнародного визнання", й сама країна утримується від офіційного проголошення незалежності, "оскільки Китай розглядає це як casus belli (привід для війни. – Ред.)".

Британія схвалила збільшення експорту компонентів підводних човнів до Тайваню

Очільниця парламентського комітету Британії Алісія Кернс пояснила Politico, що депутати визнають позицію Китаю щодо Тайваню, але "не приймають її".

"Украй важливо, щоб міністр закордонних справ (Британії. – Ред.) непохитно й чітко підтримував Тайвань і дав зрозуміти, що ми будемо підтримувати право Тайваню на самовизначення", – сказала Кернс.

Звіт комітету був опублікований у середу – саме тоді, коли Джеймс Клеверлі став першим за останні п’ять років міністром закордонних справ Британії, який відвідав Пекін.

Тайвань, який має демократичний устрій, вважає себе окремою державою, тоді як Китай і переважна більшість світу – офіційна Британія теж – називає його частиною китайської території. Китай із великим незадоволенням сприймає візити іноземних чиновників на острів.

У британському уряді непублічно вважають, що країна не готова до потенційно катастрофічних наслідків, які можуть настати для економіки в результаті вторгнення Китаю на Тайвань – йдеться про руйнування ланцюгів постачання і дефіциту важливих товарів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: