Проросійські націоналісти протестували проти баз НАТО у Болгарії, вимагали відставки уряду

фото
П'ятниця, 22 вересня 2023, 08:41

У Болгарії ультранаціоналістична проросійська партія "Відродження" влаштувала протест проти політики прозахідного уряду, закликаючи до його відставки і закриття військових баз НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Сотні протестувальників, які виступають проти підтримки Євросоюзом України у її війні з Росією, зібралися перед будівлею парламенту, розмахуючи болгарськими та російськими національними прапорами, свистячи у свистки і вимагаючи дострокових виборів. Болгарія пережила п'ятеро виборів за останні два роки.

 
ФОТО: bTV

Багато хто вигукував "Відставка", в той час як спецпризначенці у повному спорядженні захищали урядові будівлі, в тому числі Міністерство оборони, в яке деякі протестувальники кидали яйця.

Болгарія, яка надсилала зброю в Україну, минулого тижня скасувала заборону на ввезення українського зерна.

"Болгари не хочуть брати участь у війні між Росією та Україною, ми хочемо бути нейтральною країною", – сказала 60-річна бізнесвумен Нелі Тюлекова. Вона зазначила, що болгари виступають проти відправки зброї в Україну, "що ще більше розпалює війну".

Деякі протестувальники несли плакати з написами "Американські бази геть! Болгарія – зона миру", маючи на увазі відкриття нової військової бази в країні-члені НАТО.

 
ФОТО: БТА

"Остання інструкція, яка надійшла від господарів Болгарії, від США, полягає в тому, щоб Болгарія створила нову військову базу", – сказав натовпу Костадин Костадинов, лідер партії "Відродження". "НАТО – геть!" – додав він.

Протестувальники закінчили свою ходу перед пам'ятником радянській армії і вступили в сутичку з поліцією, яка намагалася перешкодити їм наблизитися до пам'ятника, який з міркувань безпеки був захований під риштуваннями. Уряд прийняв рішення про демонтаж пам'ятника.

Окремо в четвер Болгарія вислала одного громадянина Росії і двох громадян Білорусі і заборонила їм в'їзд до Болгарії протягом наступних п'яти років за наказом Державного агентства національної безпеки (SANS). Ними виявилися представник Російської православної церкви та ще двоє священників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: