Прем’єр Британії закликатиме Індію вплинути на РФ у питанні війни проти України

П'ятниця, 8 вересня 2023, 08:20

Прем'єр Британії Ріші Сунак на зустрічі з індійським колегою Нарендрою Моді переконуватиме, що Індія повинна закликати Росію до відповідальності за вторгнення в Україну і використати свій вплив, щоб допомогти припинити війну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє FT.

Сунак, перший прем'єр-міністр Британії індійського походження, їде до Нью-Делі, щоб взяти участь у щорічному саміті G20. Це його перша поїздка до країни з моменту вступу на посаду.

Очікують, що Сунак і Моді, прем'єр-міністр Індії, проведуть двосторонні переговори на полях G20 і обговорять прогрес у торговельній угоді, яку намагаються укласти обидві країни.

Напередодні поїздки Даунінг-стріт заявила, що Сунак також підніме питання вторгнення Росії в Україну і заохочуватиме Моді до більш активного дипломатичного підходу.

Прессекретар прем'єр-міністра Британії заявив, що Сунак використає кожну можливість під час поїздки, щоб продемонструвати підтримку Києва з боку Великої Британії і "сприяти подальшому зміцненню глобальної підтримки".

Речник додав, що Індія, як найбільша демократія світу, має відігравати "життєво важливу роль у викритті нападу Росії на права людини і саму демократію".

"Ми будемо використовувати зустрічі з Моді, щоб заохотити його використати цей вплив, щоб покласти край жорстокому вторгненню", – сказав речник.

Незважаючи на заплановані вмовляння Сунака, вважають, що уряд Індії навряд чи займе більш рішучу позицію проти Росії щодо війни в Україні.

Індія зберігала нейтралітет протягом усього періоду повномасштабного вторгнення, але Моді говорив про його вплив на ціни на продовольство і сировинні товари та його наслідки для його країни та інших країн з економікою, що розвивається.

Даунінг-стріт підкреслила, що другий рік поспіль президент Росії Владімір Путін вирішив не відвідувати саміт G20, і що Сунак не посоромиться критикувати його заміну, міністра закордонних справ Сергєя Лаврова, прямо "в обличчя".

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 7 вересня, провів телефонну розмову із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Під час розмови Сунак запевнив Зеленського, що Британія "стимулюватиме прогрес" з країнами G20 у подоланні чорноморської зернової блокади з боку Росії.

Нагадаємо, у ЄС планують скористатися відсутністю на саміті "Групи двадцяти" лідерів Китаю і Росії та налагодити контакти з лідерами країн Глобального Півдня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: