У Дуди відповіли лідеру опозиції Польщі, коли почнеться формування уряду

Вівторок, 17 жовтня 2023, 20:37

Голова канцелярії президента Польщі Павел Шрот відкинув заклики лідера опозиційного блоку "Громадянська коаліція" Дональда Туска якнайшвидше почати формування уряду після парламентських виборів 15 жовтня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TVN24.

За словами Шрота, у польського президента Анджея Дуди, згідно з конституцією, ще є час на формування нового уряду, оскільки термін повноважень чинного Сейму завершується 14 листопада.

"Традиція говорить про те, що призначає парламентська більшість, але ми ще маємо дочекатися цієї парламентської більшості. Чи є парламентська більшість, чи ні – це буде видно в залі парламенту. А поки що ми вже бачимо перші суперечки між тими опозиційними партіями, які брали участь у виборах", – прокоментував він.

Голова канцелярії Дуди додав, що, на його думку, президент не повинен робити нічого з "надмірним поспіхом", й запевнив, що всі конституційні процедури будуть дотримані.

Туск закликав президента Польщі до "енергійних дій", щоб швидше сформувати уряд

Конституція Польщі передбачає три варіанти формування уряду після виборів. Найшвидший із них – скликання президентом одноденного засідання парламенту протягом 30 днів після виборів, під час якого чинний прем’єр подає у відставку, а нового президент призначає за поданням парламентської більшості.

Другий варіант: якщо більшість у польському Сеймі не має кандидатури прем’єра, їх можуть пропонувати групи зі щонайменше 46 депутатів, далі одного з них затверджують простою більшістю голосів. На це у Сейму є 14 днів. Якщо ж і в цьому випадку не був визначений голова уряду, його призначає сам президент, і той має за 14 днів отримати вотум довіри Сейму. Інакше на країну чекають дострокові вибори.

Нагадаємо, національна виборча комісія Польщі опрацювала результати голосування на парламентських виборах 15 жовтня з усіх виборчих округів. 

За цими результатами, до парламенту проходять п’ять політсил і блоків: керівна партія "Право і справедливість" з результатом 35,38%, ключовий опозиційний блок "Громадянська коаліція" з 30,70%, "Третій шлях" з 14,40%, "Лівиця" з 8,61% та крайня права "Конфедерація" з 7,16%.

З такими результатами виборів, попри формальну перемогу партії "Право і справедливість", яка керувала країною останні вісім років, "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" отримують шанс сформувати уряд.

Детально на цю тему – у відеоблозі "ЄвроПравди", а також у статті Польща голосує за зміну влади: що це означає і як зміняться відносини з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: