У Португалії антирасистського активіста оштрафували за "наклеп" на неонациста

Субота, 21 жовтня 2023, 11:16

Суд Лісабона у п’ятницю присудив відомому португальському активісту Мамаду Ба, який бореться проти расизму, штраф у розмірі 2400 євро за начебто наклеп на португальського неонациста Маріо Мачадо.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Справа стосується допису Ба в одній із соцмереж від 2020 року. Тоді він заявив, що Мачадо був серед причетних до вбивства темношкірого чоловіка Алсіндо Монтейро у 1995 році, яка сталось під час масштабної сутички на расистському ґрунті.

Маріо Мачадо – засновник кількох ультраправих груп у Португалії, раніше судимий за расову дискримінацію та зберігання вогнепальної зброї. Він брав участь у сутичці 1995 року, але не був серед одинадцяти засуджених за вбивство Монтейри.

Хоча суд у вироку в тій справі казав, що кожен, хто брав участь у нападах того дня, несе відповідальність за "всю подію в цілому", суд усе ж узяв до розгляду скаргу Мачадо на допис Ба.

Рада Європи закликала Португалію переосмислити ставлення до своєї колоніальної історії

Суд Лісабона зрештою ухвалив, що пост містить "неправдивий факт, який безперечно завдає шкоди його (Мачадо. – Ред.) честі", оскільки "він не вбивав Алсінду Монтейро".

Адвокатка активіста Ізабель Дуарте заявила, що подасть апеляцію на рішення суду і, за необхідності, звернеться до Європейського суду з прав людини.

Справа привернула увагу до проблеми структурного расизму в Португалії, а асоціація SOS Racismo, в якій працює Ба, заявила, що система правосуддя намагається "змусити замовкнути голоси тих, хто бореться за демократію".

В останні роки Португалія намагається переосмислити своє колоніальне минуле, зокрема причетність до масштабної работоргівлі, яка висвітлюється порівняно мало. Станом на 2020 рік скарги на расову дискримінацію в Португалії збільшилися на 50%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: