ЗМІ: Уряд Британії хотів приховати звіт про трудове рабство, серед постраждалих – українка

Понеділок, 23 жовтня 2023, 18:45

Міністерство внутрішніх справ Великої Британії підготувало звіт про випадки трудового рабства іноземців, зокрема й із України, на британських фермах, але намагалось не допустити його публічного розголосу.

Про це йдеться в розслідуванні британського Бюро журналістських розслідувань (TBIJ) та газети The Independent, повідомляє "Європейська правда".

Британське МВС у 2021 та 2022 роках отримувало звіти про становище іноземних працівників на фермах у межах програми залучення робочої сили, запровадженої після виходу країни з Європейського Союзу.

Журналістам після кількох місяців запитів вдалось отримати 19 таких звітів, які Міністерство внутрішніх справ Британії відмовлялось публікувати. У них зібрані свідчення іноземних сезонних працівників та висновки інспекторів, які відвідували ферми.

Аналіз звітів показав, що майже половина опитаних робітників порушували питання расизму, безпідставних відрахувань від заробітної плати та погроз повернення додому в разі невиконання вимог працедавців.

Британія спрощує отримання віз для будівельників через нестачу робочих рук

The Independent наводить свідчення українки, яку найняла ферма для збирання фруктів. Вона розповіла інспекторам британського МВС, що її замкнули на 11 днів у фургоні без доступу до медичної допомоги та їжі протягом 11 днів, коли вона підхопила COVID-19.

Працівниця з Молдови стверджувала, що їй дозволяли брати лише одну 15-хвилинну перерву й не відпускали в туалет, поїсти чи випити води, поки не відпрацює трудову норму, а інший сезонний працівник став свідком того, як його колега виривав собі зуба, коли йому відмовили у стоматологічній допомозі на фермі.

Жодне зі звинувачень, які можуть свідчити про порушення Британією законодавства про заборону трудового рабства, так і не було розслідуване, пише The Independent.

МВС Британії у відповідь на запит журналістів заявило, що "з кожним роком" боротьба з експлуатацією іноземних працівників покращується, й у відомстві створили новий підрозділ для захисту їхніх прав.

У 2019 році, нагадаємо, у Британії засудили до різних термінів тюремного ув'язнення п'ятьох чоловіків та трьох жінок, які є громадянами Польщі, за торгівлю людьми та відмивання грошей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: