Що означають гучні заяви нового словацького прем’єра щодо України

Аналітика коротко
Понеділок, 30 жовтня 2023, 13:00

Зовнішньополітичний розворот Словаччини був очікуваним, проте його швидкість відверто здивувала.

Про те, чого Україні чекати далі від нового уряду Словаччини після такого гучного старту роботи, читайте в аналітиці редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Недружня Словаччина: якими будуть відносини України з урядом Роберта Фіцо.

Вже за два дні роботи нового словацького уряду його очільник Роберт Фіцо відзначився низкою антиукраїнських заяв.

По-перше, він заявив про припинення військової підтримки України. "Я також поінформував президентку Єврокомісії, що новий словацький уряд не підтримуватиме Україну у військовому плані і що ми зосередимося лише на гуманітарній допомозі", – розповів Фіцо деталі своєї зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн.

Реклама:

Ще більш гучною та скандальною заявою Роберта Фіцо стали слова про Україну як про "найбільш корумповану країну в світі", через що, на його думку, немає підстав для подальшої фінансової підтримки Києва.

Чи є підстави вважати, що такі заяви є всього лише виконанням такого собі "ритуального танку" перед виборцями, після чого можна очікувати більш конструктивної позиції?

Такий варіант жодним чином не можна виключати. На його користь свідчить і  заява нового спікеру словацького парламенту Петера Пеллегріні, що військові замовлення є в першу чергу "підтримкою словацької промисловості", а також деякі інші заяви Фіцо.

Зокрема, він не виключає ані гуманітарну допомогу Україні, включаючи участь у відновленні її інфраструктури, а також не виключає подальшої фінансової підтримки Києва – за гарантії, що така підтримка була б обумовлена "гарантіями того, що європейські гроші не будуть привласнені".

З іншого боку, Міністерство закордонних справ очолив політик Юрай Бланар, відомий своїми скандальними заявами, зокрема й антиукраїнськими.

Це може означати, що Фіцо свідомо йде на конфлікт з ЄС. У тому числі – використовуючи Україну як інструмент для шантажу (аналогічно до того, як це робить угорський прем’єр Віктор Орбан).

Однак якщо Фіцо дійсно вже з перших днів свого прем’єрства обрав шлях конфлікту з ЄС, то такий сценарій несе для нього чималі ризики.

Крім того, жага до помсти за свою відставку, що відбулася через масштабні протести, викликані вбивством журналіста-розслідувача Яна Куцяка, вже незабаром може призвести до повернення масових протестів. І, до речі, такі протести можуть бути небезпечними – нова коаліція має досить невеликий запас голосів, а відповідно, може виявитися крихкою.

Конфлікт ще й у сфері зовнішньої політики може стати для Фіцо "війною на два фронти".

Безумовно, розраховувати на дружбу з новим словацьким урядом Києву явно не доводиться. Проте ще є шанс на прагматичні відносини.

Словацькі політологи зазначають принципову відмінність Фіцо від угорського прем’єра Орбана – словацький прем’єр є прагматиком.

Інша річ, що, можливо, Фіцо був прагматиком, проте перебування в опозиції та під загрозою кримінального покарання змінило його.

Відповіді на всі ці питання ми дізнаємося вже у найближчі місяці.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Недружня Словаччина: якими будуть відносини України з урядом Роберта Фіцо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: