Глава МЗС Латвії: Ми маємо пояснювати громадянам ЄС, чому підтримка України важлива

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:01

Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш зазначив, що в умовах нової кризи на Близькому Сході, яка перетягла на себе медійну увагу, важливо зберегти суспільну підтримку допомоги Україні, й політики мають пояснювати, чому це важливо.  

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у спілкуванні з пресою перед зустріччю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Каріньша запитали, чи не побоюється він, що через війну на Близькому Сході російсько-українська війна і підтримка України у європейському порядку денному відійдуть на другий план.

Президент Латвії: Якщо ми підведемо Україну, зберегти мир в Європі буде куди важче

Реклама:

Міністр висловив впевненість, що уряди країн Євросоюзу спроможні тримати у фокусі одразу кілька кризових ситуацій.

"Але важливо, щоби коли ми говоримо про Ізраїль і шукаємо рішення для цього конфлікту, щоб водночас ми не забували, продовжували політичну підтримку України, особливо на рівні суспільства. Дуже важливо, щоб політики у Європі пояснювали своїм виборцям, чому ми підтримуємо Україну і чому це важливо для громадян усіх європейських країн, від Балтії до Іспанії, Португалії та Ірландії", – зазначив Каріньш. 

"Пам’ятайте, що Росія – на кордоні усього ЄС. Якщо Росія зі свого нападу на Україну зробить висновок, що "правий той, хто сильніший" – це поставить під питання правовий порядок у всьому світі", – наголосив міністр. 

Він підкреслив, що це Україна зазнала агресії та повертає свої окуповані території, і лише Україна має вирішувати, коли їй сідати за стіл перемовин.  

"А наше завдання – продовжувати підтримувати Україну", – підсумував Каріньш. 

Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску також наголосила, що ЄС має досягти згоди про наступний пакет допомоги для України і засвідчити, що не "втомився" від війни.

Раніше президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що Росія планує тривалу війну в Україні, і "важливо боротися за міжнародний мир і мир в Європі, тому що якщо ми зупинимо Росію в Україні, то Росія не зможе кинути виклик іншим країнам".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: