Росія обурена, що Фінляндія не порадилась із нею перед закриттям пунктів пропуску

Понеділок, 20 листопада 2023, 16:11

Міністерство закордонних справ Росії в понеділок викликало посла Фінляндії Антті Хелантерея та висловило йому протест через рішення фінської влади закрити чотири із восьми пунктів пропуску на кордоні.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в заяві російського МЗС.

Російське зовнішньополітичне відомство стверджує, що закриття пунктів пропуску через зростання нелегальної міграції "є однозначно провокаційним і явно йде в руслі спроб ще більше загострити наші відносини".

Воно також обурилось, що Фінляндія ухвалила таке рішення "поспішно, без будь-яких консультацій із російською стороною", і заявило про порушення прав "десятків тисяч" росіян.

Кремль заявив, що Фінляндія вигадала причини для закриття кордону

Минулого четверга Фінляндія вирішила закрити прикордонні пункти пропуску Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Нійрала через сплеск нелегальної міграції. З суботи вони закриті для руху транспорту.

Фінські прикордонники повідомляли, що за останні місяці через пункти пропуску на південно-східному кордоні до Фінляндії намагалася потрапити винятково велика кількість людей, які не мають в'їзних документів.

За даними ЗМІ, Фінляндія у ніч на середу може закрити решту пунктів пропуску, які досі працюють на кордоні з РФ, через використання Росією нелегальних мігрантів як зброї.