Фінляндія може повністю закрити сухопутний кордон з Росією – ЗМІ

Понеділок, 20 листопада 2023, 11:04

Фінляндія у ніч на середу може закрити решту пунктів пропуску, які досі працюють на кордоні з РФ, через використання Росією нелегальних мігрантів як зброї.

Про це повідомила фінська газета IltaLehti, пише "Європейська правда".

За даними джерел, уряд прем'єр-міністра Петтері Орпо може прийняти рішення в понеділок про те, що всі пункти пропуску на сухопутному кордоні з Росією будуть закриті у ніч на середу.

Фінляндія направила військових до кордону з РФ на тлі напливу мігрантів

Реклама:

Минулого четверга Фінляндія вирішила закрити прикордонні пункти пропуску Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Нійрала через сплеск нелегальної міграції. З суботи вони закриті для руху транспорту.

Водночас Фінляндія вирішила, що заяви про надання притулку прийматимуть лише на прикордонних пунктах Вартіус і Салла.

Раніше Гельсінкі попереджали, що росіяни можуть перевозити нелегальних шукачів притулку в Костомукшу, біля прикордонного пункту Вартіус. Згодом стало відомо, що це справді сталося.

У такому випадку фінський уряд вирішив підготувати можливість закриття всього східного кордону, щоб Фінляндія передала Росії рішуче повідомлення про те, що не прийме використання міграції як засобу тиску.

За наявними розвідданими, керівництво держави дало оцінку, що російська влада причетна до транспортування нелегальних шукачів притулку до фінського кордону.

Росіяни у Фінляндії мітингували проти закриття пунктів перетину кордону з РФ

У майбутньому заяву про надання притулку можна буде подати в аеропорту Гельсінкі-Вантаа.

За інформацією видання, фінська влада дійшла до висновку, що гарантоване міжнародними угодами право просити про притулок втратило актуальне значення на східному кордоні через дії Росії.

Фінляндія повинна мати право повертати нелегальних шукачів притулку в Росію, яка прийняла їх на свою територію і більшість з яких мали дозвіл на проживання в Росії.

Однак уряд Фінляндії вважає малоймовірним, що Росія прийме хоча б одну людину назад.

Фінські прикордонники повідомляли, що за останні місяці через пункти пропуску на південно-східному кордоні до Фінляндії намагалася потрапити винятково велика кількість людей, які не мають в'їзних документів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: