Естонія готова закрити кордон з РФ, але поки нема вагомого приводу

Четвер, 23 листопада 2023, 19:59

Уряд Естонії готовий закрити кордон із Росією, але поки що для цього немає вагомого приводу.

Про це на сьогоднішній пресконференції заявили члени кабінету міністрів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ERR.

За словами прем'єр-міністра Каї Каллас, йдеться про гібридну атаку з боку Росії, і якщо становище з напливом мігрантів погіршиться, то кордони будуть закриті. Але поки що ситуація стабільна і перебуває під повним контролем.

Каллас зазначила, що наплив мігрантів з боку Росії не став несподіванкою для Естонії, і уряд уважно стежить за ситуацією.

Реклама:

"Зараз ми маємо справу з міграційною атакою малої інтенсивності. Оскільки у звичайній ситуації Російська Федерація не пропускає через свій кордон людей без необхідних документів. Але така діяльність Російської Федерації нітрохи не дивна – ми до цього готувалися, і передбачали, що вони будуть використовувати цю зброю проти нас", – сказала прем'єрка.

За її словами, на всіх прикордонних пунктах вже є усе необхідне для того, щоб їх закрити, якщо буде потрібно.

Як зазначив міністр закордонних справ Маргус Тсахкна, Естонія постійно перебуває на зв'язку з Фінляндією, і за потреби готова надати їй допомогу – оскільки йдеться про регіональну проблему, і Фінляндія не повинна залишитися з нею сам на сам.

Водночас за словами міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, поки що ситуація на естонському кордоні перебуває під повним контролем, і ніхто не буде закривати кордони без вагомого приводу.

"Естонія не настільки слабка, що ми не зможемо розібратися з кількома десятками мігрантів у себе на кордоні. Якщо закрити кордон зараз, то це буде непропорційним заходом. І ми швидше покажемо нашу слабкість своїм ворогам, покажемо нашу невпевненість своїм партнерам, і, крім того, можемо вселити страх у наше суспільство. Що і є однією з цілей росіян при диригуванні цією гібридною атакою", – прокоментував Лаурі Ляенеметс.

Після рішення Фінляндії закрити усі, крім одного, пункти пропуску на кордоні з РФ Норвегія заявила про готовність зупинити роботу єдиного КПП на межі з Росією.

Фінські прикордонники повідомляли, що за останні місяці через пункти пропуску на південно-східному кордоні до Фінляндії намагалася потрапити винятково велика кількість людей, які не мають в'їзних документів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: