Єврокомісія запропонувала прискорити інтеграцію Західних Балкан до ЄС

Середа, 8 листопада 2023, 15:17

Єврокомісія запропонувала план, що має прискорити фактичну інтеграцію Західних Балкан з Євросоюзом та зробити відчутними переваги членства ще до того, як ці країни завершать вступ до ЄС.

Про це на брифінгу заявив єврокомісар з питань сусідства і розширення Олівер Варгеї, пише "Європейська правда".

Варгеї зазначив, що цей план є "потужною відповіддю" на завдання Європейської ради щодо прискорення процесу розширення. 

Варгеї пояснив, що йдеться про подолання економічного й соціального розриву між цими країнами і ЄС та де-факто інтеграцію регіону, яка дозволить відчути цим країнам переваги членства у ЄС ще до того, як вони завершать процес вступу. 

Реклама:

Ключовим пунктом є відкриття для країн Західних Балкан ще до членства так званих "чотирьох свобод" Євросоюзу: свободи руху товарів, капіталу, послуг та свободи пересування якнайшвидше – "настільки швидко, наскільки вони будуть готові до цього, беручи на себе усі зобов’язання, що витікають із наших зобов’язань і правил". 

Зустрічною вимогою для цього Єврокомісія просить країни регіону "ставитися одне до одного так, як планують ставитися до усіх членів Євросоюзу" – що має посприяти стабільності, безпеці та процвітанню регіону. 

Наступний пункт – прискорення важливих реформ у країнах Західних Балкан за сприяння і допомоги Єврозоюзу, з детальними планами для кожної країни. 

По-третє, Єврокомісія пропонує Єврораді збільшити фінансовий внесок у підтримку трансформації країн Західних Балкан і надати додаткові 6 млрд євро підтримки. 

"Це має зробити інтенсивність допомоги співмірною з нашими структурними фондами і фондами згуртованості вже до кінця поточного багаторічного плану фінансування", – зазначив Варгеї, додавши, що це має стати значним поштовхом для розвитку регіону.

Нагадаємо, у звіті, опублікованому 8 листопада, Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ з Боснією і Герцеговиною "щойно відповідність критеріям буде досягнута", але й відзначила проблеми з Республікою Сербською.

Щодо України, Єврокомісія рекомендувала державам ЄС розпочати з Києвом переговори про вступ, але перед тим Україна має виконати частину ще не втілених реформ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: