ЄК - за переговори про вступ з Боснією, але відзначає проблеми з Республікою Сербською

Середа, 8 листопада 2023, 14:08

Єврокомісія рекомендувала відкриття переговорів про вступ з Боснією і Герцеговиною, коли буде досягнутий достатній рівень відповідності критеріям членства.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції у Брюсселі, передає "Європейська правда".

"Ми визнаємо низку позитивних політичних і юридичних кроків, наприклад, швидкий початок роботи нової ради міністрів у січні 2023 року, відданість політичних партій меті вступу в ЄС, що принесло позитивний результат", – сказала фон дер Ляєн.

Вона відзначила прогрес у боротьбі з організованою злочинністю, відмиванням грошей, тероризмом.

Реклама:

"Але ми також відзначаємо зі стурбованістю низку антиконституційних законів, прийнятих представниками ентитету Республіки Сербської", – сказала вона.

Тим не менш, комісія рекомендувала країнам ЄС відкрити переговори про вступ з Боснією та Герцеговиною, щойно відповідність критеріям буде досягнута.

"Відтак комісія повідомить Раді про прогрес до березня 2024 року", – сказала фон дер Ляєн.

Нагадаємо, у липні глава Республіки Сербської Мілорад Додік пригрозив провести референдум про відокремлення Республіки Сербської. Він відмовляється визнавати повноваження високого представника у Боснії і Герцеговині Крістіана Шмідта відтоді, як ця посада втратила підтримку ООН завдяки втручанню Росії та Китаю.

Читайте також: Випробування Додіком: чи піде Захід на арешт ключового агента впливу РФ на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: