Парламент Польщі у понеділок голосуватиме за новий уряд

Понеділок, 11 грудня 2023, 08:22

Парламент Польщі у понеділок, 11 грудня, голосуватиме за затвердження нового уряду – очікують, що ввечері новим прем'єром визначать кандидата від опозиційних сил Дональда Туска.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Чинний прем’єр Матеуш Моравецький, якому президент після виборів доручив формування уряду як представнику формального переможця, партії "Право і справедливість", спробує отримати у Сеймі достатньо голосів для затвердження уряду. 

Депутати від провладних сил мають лише 191 мандат, а коаліція опозиційних політсил – "Громадянської платформи", "Третього шляху" та "Лівиці" – 248 мандатів, тож очікувано уряд Моравецького не затвердять. 

Реклама:

Після цього ініціатива з призначення прем’єра та уряду перейде до Сейму. Початок цієї процедури, так званого "другого конституційного кроку" та подальші дебати, планується на 16:30. Голосування за обрання прем’єр-міністра має відбутися о 20:00 за місцевим часом.

У вівторок, 12 грудня, о 9:00 новий прем’єр має представити свою програму і склад уряду, а голосування має відбутися о 15:00.

Нагадаємо, минулої п'ятниці Туск представив склад свого уряду.

З визначеним графіком голосувань, уряд Туска повноцінно запрацює щонайраніше з 13 грудня, після складання присяги перед президентом Польщі. 

Детально про зміну влади у Польщі – у відеоблозі "ЄвроПравди", а також у статті Дональд Туск іде на ротацію: як буде змінюватися влада у Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: