Єврокомісія схвалила план використання заморожених активів РФ на користь України

Вівторок, 12 грудня 2023, 18:13

Європейська комісія у вівторок, 12 грудня, схвалила підготовлену пропозицію про механізм використання доходів від заморожених суверенних активів Росії на користь України.

Про це журналістам повідомив високопосадовець ЄС на закритому брифінгу, пише "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

Співрозмовник журналістів зазначив, що Єврокомісія не публікуватиме пропозицій, а передасть їх Європейській раді для вивчення й ухвалення рішення.

Він пояснив, що пропозиція ЄС випливає із ситуації, за якої після знерухомлення активів Центробанку Росії в європейських країнах центральні депозитарії (фінустанови, які використовуються для транзакцій між покупцями й продавцями) були змушені покласти в банки частину з цих активів, які приносили прибуток.

Реклама:

"Згодом це принесло велику суму доходу, що і далі зростає. Ці виняткові доходи є лише завдяки рішенню про іммобілізацію. Зрештою, центральні депозитарії записали ці доходи як прибуток на своїх рахунках, і держави-члени почали підвищувати корпоративний податок на цей прибуток", – продовжив він.

FT: ЄС прагне залучити 15 млрд євро для України із заморожених активів РФ

У результаті Єврокомісія вирішила, що саме ці доходи слід використовувати для допомоги у відбудові України. Але це є довгостроковою метою, додав співрозмовник журналістів, а зараз же Єврокомісія зосередилась на тому, щоб виокремити доходи від росактивів і "убезпечити" їх.

"Короткострокова мета полягає в тому, щоб переконатися, що це можливо, виконавши два завдання: змусивши центральні депозитарії управляти й реєструвати окремо всі ці доходи, щоб їх можна було чітко ідентифікувати у своїх системах бухобліку, і, по-друге, цей чистий прибуток відсьогодні буде заборонено розподіляти серед акціонерів або інших третіх сторін – він має залишатися в центральному депозитарії", – пояснив високопосадовець ЄС.

Хоча він утримався від конкретних оцінок доходів від цих активів, за даними Financial Times, Євросоюз має намір залучити 15 мільярдів євро із заморожених активів Росії для надання фінансової допомоги Україні.

Читайте також: Як стягнути компенсацію збитків з РФ: виклики для України та Заходу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: