Нігер, де стався переворот, розриває військове партнерство з ЄС

Понеділок, 4 грудня 2023, 21:47

Хунта Нігеру, яка прийшла до влади в результаті перевороту в липні, в понеділок оголосила про розривання військового партнерства з Європейським Союзом та відкликання дозволу на розгортання місії ЄС у країні.

Про це, як пише "Європейська правда", з посиланням на нігерське МЗС повідомило агентство Reuters.

Партнерство між ЄС і Нігером почалось у 2012 році після створення місії EUCAP (Місії ЄС із розбудови спроможностей) у Сахелі-Нігері. Згідно з офіційними даними, місія налічувала до 150 працівників.

Завдання місії EUCAP у Нігері полягало в допомозі зі зміцнення сектора внутрішньої безпеки країни та його спроможності протистояти різноманітним загрозам безпеці. Здійснювалось це шляхом навчання, стратегічних консультацій та надання обладнання.

Реклама:
ЄС оголосив добровільну евакуацію для персоналу в Нігері, де відбувся переворот

Військовий переворот у Нігері стався 26 липня 2023 року. Законно обраний президент країни Мохамед Базум відтоді залишається під вартою.

Колишня французька колонія, Нігер до перевороту був партнером Франції і США у сфері безпеки. Ці держави використовували його як базу для боротьби з ісламістським повстанським рухом у регіоні Сахеля в Західній і Центральній Африці.

У жовтні Рада ЄС схвалила "рамку" обмежувальних заходів проти Нігеру, де після держперевороту до влади прийшла хунта.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: