Німецькі Вільні демократи не хочуть залишати урядову коаліцію Шольца

Понеділок, 1 січня 2024, 18:22

Незначна більшість членів Вільних демократів Німеччини проголосували на необов'язковому членському опитуванні за те, щоб залишитися в розколотій трипартійній урядовій коаліції канцлера Олафа Шольца.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Це внутрішньопартійне опитування провели після того, як політична сила втратила місця в парламентах Баварії та Гессена, не набравши 5% голосів на виборах.

Близький соратник лідера партії Крістіана Лінднера Вольфганг Кубіцкі привітав цей результат як чіткий доказ того, що голоси, які закликали до виходу з коаліції, перебувають у меншості.

"Цей результат зміцнює нас всередині коаліції. Мовчазна більшість явно не хоче виходити з уряду", – сказав він в інтерв'ю виданням Funke.

Члени пробізнесової партії, яка виступає за низькі податки, дедалі частіше конфліктують з соціально орієнтованими соціал-демократами Шольца (СДПН) та ще одним членом урядової коаліції "Зеленими", що призводить до припущень, що коаліція може не проіснувати два роки, які залишилися до кінця її терміну повноважень.

МЗС Німеччини: Україна отримає €50 млрд від ЄС попри позицію Угорщини

Війна РФ проти України, відмова від російського газу та необхідність прискореного енергетичного переходу накладають безпрецедентні витрати на Німеччину в умовах низького або від'ємного зростання економіки, що впливає на підтримку керівної коаліції.

Поточне економічне тло боляче б'є по всіх трьох партіях уряду ФРН: опозиційні консерватори мають близько 30% підтримки, що приблизно вдвічі більше, ніж у СДПН та "Зелених". Підтримка Вільних демократів коливається навколо позначки 5% по всій країні.

Раніше лідер опозиційної партії Німеччини Християнсько-демократичний союз (ХДС) Фрідріх Мерц заявив, що наполягає на заміні нинішнього коаліційного уряду, очолюваного Олафом Шольцем з Соціал-демократичної партії (СДПН).

Нагадаємо, останнім часом рейтинг канцлера Німеччини різко впав: у рейтингу схвалення за 2023 рік Шольц отримав 26%, що на 10 відсоткових пунктів менше, ніж торік.

Багато інших членів уряду Шольца також втратили від 5 до 7 відсоткових пунктів у порівнянні з їхнім рейтингом схвалення у 2022 році.

Нагадаємо, що ця тенденція спостерігається вже не перший тиждень. Тоді як канцлер продовжує втрачати підтримку, критики керівної коаліції, глава ХСС Маркус Зьодер і проросійська Сара Вагенкнехт, набирають популярності.

Наприкінці листопада опитування соціологічного інституту INSA показало, що рейтинг урядової коаліції Олафа Шольца досяг нового мінімуму на тлі бюджетної кризи.