США продадуть Косову Javelin

Четвер, 11 січня 2024, 22:14

Державний департамент США схвалив можливий продаж частково визнаному Косову ракет Javelin і пов'язаного з ними обладнання орієнтовною вартістю 75 мільйонів доларів.

Про це 11 січня сповістило Управління воєнного співробітництва Міністерства оборони США, пише "Європейська правда".

Рішення передбачає можливість продати Косову 246 ракет Javelin FGM-148F і 24 пускові установки до них, а також тренажери, імітаційні снаряди й супровідні технічні матеріали та запчастини.

"Цей запропонований продаж підтримає зовнішньополітичні цілі і національну безпеку Сполучених Штатів шляхом зміцнення безпеки європейського партнера, який є важливою силою для політичної і економічної стабільності в Європі", – йдеться в повідомленні.

Реклама:

Президент Сербії Александар Вучич, якого про продаж Javelin повідомив на зустрічі посол США Крістофер Гілл, назвав це "великим розчаруванням", яке, однак, не повинно завадити розвитку сербсько-американських відносин.

Косово, яке проголосило незалежність від Сербії у 2008 році, в останні роки активно нарощує військові спроможності на тлі напруженості у відносинах із Белградом.

Сили безпеки Косова, згідно із законом, налічують 5000 військовослужбовців і ще до 3000 військових запасу. А оборонний бюджет країни на 2024 рік становить понад 200 мільйонів євро.

Минулого року стало відомо, що Косово отримало ударні дрони Bayraktar TB2 турецького виробництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: