ЗМІ: Прихильники прем'єра Нідерландів хочуть його призначення генсеком НАТО до літа

П'ятниця, 19 січня 2024, 08:56

Країни, які підтримують кандидатуру виконувача обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, непублічно працюють над тим, щоб уже влітку він став новим генсеком НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bloomberg з посиланням на поінформовані щодо цього питання джерела.

За їхніми даними, 56-річний Рютте є фаворитом на посаду та користується підтримкою багатьох країн-членів Альянсу, частково тому, що його розглядають як кандидата, який зможе впоратися з можливим поверненням Дональда Трампа в крісло президента США.

Втім, зазначають співрозмовники видання, попри широку підтримку з боку великих членів НАТО, зокрема Франції та Німеччини, посли країн Альянсу ще не затвердили кандидатуру нідерландського прем'єра.

Реклама:

За інформацією джерел, деякі країни зі східного флангу НАТО тягнуть час на тлі прагнення до більшого представництва їхнього регіону на керівних посадах в організації.

Хоча прем'єрка Естонії Кая Каллас та міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш висловили зацікавленість у цій посаді минулого року, Таллінн та Рига офіційно не висунули їхні кандидатури.

Члени НАТО все ще прагнуть завершити цей процес навесні, щоб уникнути того, що після виборів в Євросоюзі ця посада не стане предметом торгів за найвищі посади, йдеться в публікації.

За інформацією джерел, ці терміни можуть бути продовжені, але більшість членів Альянсу очікують, що рішення буде узгоджене до саміту лідерів НАТО у Вашингтоні в липні.

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі Рютте відмовився коментувати, чи залишається він у списку претендентів на посаду генсека НАТО.

Раніше виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів зізнався, що шкодує про публічне оголошення своїх намірів поборотись за посаду генерального секретаря НАТО

За даними ЗМІ, Марк Рютте є впевненим фаворитом на посаду наступного генерального секретаря Північноатлантичного альянсу попри перемогу ультраправої Партії свободи на парламентських виборах.

Детально про це – у статті "ЄвроПравди" Все про "конкурс" в Альянсі та його ймовірного переможця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: